Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση - Θεωρούν μονομερή ενέργεια και τις 100 δόσεις

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως το μπλόκο που επιχείρησε η Κομισιόν να επιβάλει στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt η σύσκεψη γίνεται υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και συμμετέχει όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Η σύσκεψη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη σκληρή αντίδραση της κυβέρνησης στο μπλόκο των Βρυξελλών, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως η ψήφιση νομοσχεδίου που απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων δεν μπορεί να θεωρείται από κάποιους μονομερής ενέργεια.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο μπλόκο αποδεικνύει πως τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καλούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και να σταθούν απέναντι στους εκβιασμούς.

Εκτός από τις κυβερνητικές πηγές που έσπευσαν να επισημάνουν πως παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών τα νομοσχέδια θα προχωρήσουν στη Βουλή, ήρθε και απάντηση δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση μέσα στη Βουλή.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ηςΦεβρουαρίου και σημείωσε πως η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως η είσηγηση της υπουργού αποτελεί έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις. Φυσικά σχόλιο έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που σημείωσε πως η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται.

Είχε προηγηθεί το μπλόκο τόσο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση όσο και τις 100 δόσεις από τον επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, κ. Κοστέλλο, ο οποίος όπως αναφέρει το Channel 4 εστάλη και επιστολή προς την ελληνική πλευρά με την οποία ζητά να προηγηθούν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις πριν κατατεθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Σε επιστολή του Ντεκλάν Κοστέλο προς την ελληνική πλευρά αναφέρει πως τόσο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις πριν περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για αυτά. Μάλιστα, προειδοποιεί πως σε περίπτωση που κατατεθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδιο, αυτή η ενέργεια θα ήταν μονομερής και ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του Τόμας Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τί έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.

newsit.gr