Μέσα σε κλίμα κριτικής προς την ηγεσία του κόμματος για τα αίτια της εκλογικής ήττας συνεχίζεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Μέχρι στιγμής κανένα στέλεχος δεν έχει αμφισβητήσει ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ της σύγκλισης εκτάκτου συνεδρίου. 

«Εγώ δεν είμαι «παντρεμένος» με την θέση μου. Άλλα δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Σκέφτηκα και το έκτακτο συνέδριο, αλλά θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα της μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες. Αντίθετα θα ανακοινώσω εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογική μας ταυτότητας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σαμαράς: Όποιος επιθυμεί, να θέσει θέμα προέδρου τώρα

Σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΝΔ άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο».

Ντ. Μπακογιάννη: Όλοι οι αρχηγοί της Ν.Δ. μετά από ήττες παραιτήθηκαν

Ο Νίκος Δένδιας τάχθηκε και αυτός με τη σειρά του υπέρ ενός εκτάκτου συνεδρίου. «Εσείς κ. πρόεδρε εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να προβείτε στην σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα, ουδέν υποκατάστατο υπάρχει. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η εθνική συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα». 

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ θα πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία και την βάση του κόμματος, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύγκλισης εκτάκτου συνεδρίου. «Να ακούσουμε τον κόσμο μας. Να επικοινωνήσουμε με τη βάση μας. Ένα έκτακτο συνέδριο θα είναι χρήσιμο σε αυτήν την κατεύθυνση» είπε και συμπλήρωσε πως «χάσαμε με 8 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σε σχέση με το 2004 έχουμε απολέσει το μισό της δύναμής μας. Υποστήκαμε πανωλεθρία στις παραγωγικές ηλικίες».

Ωστόσο, διαφορετικό ήταν το κλίμα στην τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι η εκλογική ήττα οφείλεται στις περιορισμένες δημοσιονομικές πολιτικές που ορθώς εφάρμοσε η κυβέρνηση αλλά και στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και τάχθηκε κατά της σύγκλισης εκτάκτου συνεδρίου. 

Την ίδια στάση κράτησαν και οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Αδωνις Γεωργιάδης, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει εξαιρετικό για την ΝΔ το εκλογικό αποτέλεσμα και το ποσοστό του 28% που συγκέντρωσε. 

Υπέρ της σύγκλησης του εκτάκτου συνεδρίου τάχθηκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.  «Οφείλουμε από σήμερα να αποφασίσουμε την έναρξη μιας δημοκρατικής διαδικασίας ενδοσκόπησης, αυτοκριτικής, ανάληψης ευθυνών, ανασυγκρότησης και ανανέωσης. Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει απ’ τη βάση –τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις- και θα καταλήξει σ’ ένα Έκτακτο Συνέδριο, αφήνοντας τον κόσμο μας να εκφραστεί ελεύθερα και να συναποφασίσει.
Όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου Εθνική Συνδιάσκεψη που δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα Έκτακτο Συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα.
Σε ένα Έκτακτο Συνέδριο, που θα δικαιούται βάσει των κανόνων Εσωκομματικής Δημοκρατίας να αποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης.»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να ανοίξουν θέμα ηγεσίας, να το πράξουν τώρα, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της σύγκλισης εκτάκτου συνεδρίου, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Μάριος Σαλμάς. 

real.gr