Σαρωτικές μειώσεις στο εισόδημά τους θα δουν οι συνταξιούχοι από τον Σεπτέμβριο, καθώς αναμένεται να υποστούν μία σειρά περικοπών, αρχής γενομένης από τις επικουρικές συντάξεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο κύμα περικοπών στις επικουρικές, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εντοπίζονται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους εμποροϋπαλλήλους.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα δρομολογηθούν οι περικοπές για τις κύριες συντάξεις, που υπερβαίνουν το νέο χαμηλότερο πλαφόν που βάζει το νέο ασφαλιστικό. Το νέο όριο έχει πέσει στα 2.000 ευρώ μικτά, δηλαδή 1.820 ευρώ καθαρά, από 2.773 ευρώ που προέβλεπε ο παλιός νόμος. Εάν κάποιος εισπράττει πάνω από δύο κύριες, επικουρικές ή μερίσματα, το άθροισμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά πλέον τις 3.000 ευρώ, από 3.680 ευρώ που ίσχυε στον παλιό νόμο.

Εξάλλου, από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του χρόνου οι συνταξιούχοι θα έχουν μεγαλύτερες κρατήσεις, καθώς οι περικοπές είναι αναδρομικές και ισχύουν:
– Από 1η Ιανουαρίου για τους 280.000 μερισματούχους του δημοσίου και

– Από την 1η Ιουνίου για όσους λαμβάνουν επικουρική αλλά και για τους 120.000 δικαιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Το επόμενο κύμα περικοπών αφορά στα εφάπαξ, αφού ο νέος μαθηματικός τύπος οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση από 15% έως 20%, οδηγώντας την συνολική μείωση από το 38% που βρίσκεται σήμερα, στο 50%.

Εξάλλου, εκτός από τις περικοπές, το ποσό του εφάπαξ που θα εισπράξουν οι δικαιούχοι θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το δημόσιο.