Σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά μετά το Brexit, να προχωρήσει γρήγορα με την πλήρη υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος απέστειλε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε «η σημασία μιας έγκαιρης υλοποίησης του προγράμματος γίνεται ακόμα μεγαλύτερη», αφού στις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα συγκυρία το ενδιαφέρον όλων των σημαντικών παικτών είναι στραμμένο στο Brexit και δεν θα υπάρχει η υπομονή, αλλά ούτε και η διάθεση παρέμβασης σε περίπτωση νέων επιπλοκών που θα μπορούσαν να προκύψουν από νέες καθυστερήσεις και παλινωδίες.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε πως οι θεσμοί δεν θα εμφανιστούν διαλλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα εν όψει της επικείμενης δεύτερης αξιολόγησης του Φθινοπώρου ακόμα και αν επικρατεί μια γενικότερη οικονομική αναταραχή λόγω brexit.

Όπως εξήγησε, αυτά που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα ως προαπαιτούμενα ως τον Οκτώβριο είναι όλα κινήσεις και αποφάσεις που δεν αφορούν στο δημοσιονομικό πεδίο και δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση και άρα δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει ελαστικότητα σε περίπτωση μείζονος οικονομικής κρίσης, αν η Ελλάδα δείξει πως εφαρμόζει χωρίς κωλυσιεργία τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά στα επί μέρους ζητήματα της διαπραγμάτευσης ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την ενσωμάτωσή του στον κανονικό μισθό. Σε ότι αφορά στα εργασιακά, είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν τα θεωρούν μείζον ζήτημα και ότι δεν χρειάζεται περεταίρω μείωση μισθών στην Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι θεσμοί δεν συμφωνούν με την επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ίσχυε πριν την κρίση, γιατί και αυτό είχε αποτύχει. http://www.real.gr/