Γιούνκερ: Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία - Τσίπρας: Θα ξεπεραστεί η παρανόηση

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ, ενώ του ραντεβού προηγήθηκε μία σύντομη κοινή δήλωση των δύο αντρών.

«Η Κομισιόν πάντα θέλει να έχει βοηθητικό ρόλο, αν και δεν είναι μείζων παίκτης», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μάλιστα, ως προς τις διαπραγματεύσεις σχολίασε πως «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούμε όμως να συμβάλλουμε» σε αυτές.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, επίσης, είπε πως «δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, ήρθε η ώρα για συνεργασία», υπογραμμίζοντας πως «τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε πως «είμαι αισιόδοξος γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας», ενώ σχολίασε πως «όταν υπάρχει πολιτική βούληση τα πάντα είναι εφικτά».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέχεια πήρε αγκαλιά τον κ. Τσίπρα (αυτή τη φορά δεν τον κράτησε από το χέρι) και οι δυο τους μπήκαν στη συνάντηση.

Λϊγο πριν τις 9:30 ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανεργία και την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και για την εξέλιξη των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σεβόμαστε το κομμάτι μας στις δεσμεύσεις και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Είμαι πάντα αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση, που θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων».

«Θεωρώ ότι στο τέλος θα ξεπεράσουμε αυτή την παρανόηση και θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός ούτως ώστε η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη να ξεπεράσουν την κρίση», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχουν εντάσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα σε κάποιες χώρες. Σαφέστατα έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες. Εγώ έχω πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σουλτς.

«Το 90% του χρόνου μου ως τώρα το αφιέρωσα στη συζήτηση των βραχυπρόθεσμων στόχων με τους εταίρους μας. Οταν έχεις τέτοια ανεργία στους νέους δε μπορείς να μιλάς για μέλλον», συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να σταλεί ένα «μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό, όχι μόνο υποχρεώσεις και εφαρμογή αυτών».

Οσον αφορά στην ανεργία και στην αντιμετώπισή της, ιδίως στους νέους,ο κ. Σουλτς είπε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συζητήσει για την κινητοποίηση και την πρωτοβουλία απασχόλησης για την ανεργία των νέων».

«Ηδη στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα ποσό έξι δισ. ευρώ και δυνατότητα να καταβληθούν κι άλλα για το 2015», συνέχισε, τονίζοντας πως όσο πιο γρήγορα  καταρτίσουμε ένα νέο σχέδιο για την ανεργία τόσο το καλύτερο.

Είναι ανάγκη άμεσα «να ξεκινήσει η συζήτηση για την δημιουργία ενός εξειδικευμένου σχεδίου για την ανεργία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Ξεκινήσαμε με την ουσία του προβλήματος στην Ελλάδα, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για να χτυπήσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με την ανεργία των νέων», σχολίασε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η «ανθρωπιστική κρίση είναι απότοκο των μνημονιακών μέτρων στην Ελλάδα» και πως μέσω παραγωγικής συζήτησης θα ξεκινήσει η παραγωγή ιδεών, για να ξεπεράσουμε την κρίση.

protothema.gr