• Εικοσιτετράωρη απεργία αύριο σε ιδιωτικά κανάλια, ΕΡΤ και ΑΠΕ
 • Εικοσιτετράωρη απεργία στην ΕΡΤ και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αποφάσισε να κηρύξει η ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

  Η απεργία θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της Παρασκευής και θα λήξει στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

  Τα ιδιωτικά κανάλια διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια ώρα, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στη μετατροπή των δημοσιογράφων σε δημοσίους υπαλλήλους.

  Η απεργία στα ΜΜΕ αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά στην κάλυψη της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην χώρα μας, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΡΤ έχει ζητήσει ειδική άδεια προκειμένου να καλύψει τις επαφές του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

  Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκούσε κριτική στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σχετικά με τα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπηρετεί την «υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας» και κάνοντας λόγο για «απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

  Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών επισήμανε ότι ναι μεν το νομοσχέδιο αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετους πραγματικότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση με κανόνες διαφάνειας.

  Παράλληλα, αναφερόταν στην τοποθέτηση εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή την Τετάρτη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, σημειώνοντας ότι η Ένωση επανέλαβε την πάγια θέση της κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης, ειδικά αυτή την ώρα που ιδιοκτήτες ΜΜΕ συνεχίζουν με απολύσεις, «μαύρη» εργασία και συνεχείς μειώσεις μισθών να «ξεφορτώνουν» εργαζόμενους.

  Η ΕΣΗΕΑ τόνιζε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ενώ έκανε λόγο για την απειλή κατάργησης της αυτοτέλειας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

  «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε συνεννόηση με τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις θα προασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων», ανέφερε η ΕΣΗΕΑ, καλώντας την κυβέρνηση να «ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να απομακρύνει ακόμα και κάθε σκιά διαπλοκής που βαραίνει πρόσωπα και καταστάσεις στο μιντιακό τοπίο».

  Πηγή: protothema.gr