Διακοπές υδροδότησης σε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους

Υπέρογκο το ποσό από τα ανείσπρακτα τέλη ύδρευσης. Ο Δήμος Αγρινίου ξεκινά – «Τρέχει» την ενοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης

ο Γ. Παπαναστασίου

Με την ψήφο των

Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Αρχής και των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης της παράταξης του Παύλου Μοσχολιού, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης(πλην Δ.Ε Αγρινίου) για το έτος 2016. Το ύψος των δημοτικών τελών θα είναι το ίδιο με αυτό του τρέχοντος έτους, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Γκούντα να εξηγεί τους λόγους μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8».

«Θέλαμε να μην υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες, σεβόμενοι απόλυτα τις οικονομικές συγκυρίες της εποχής.

Για το λόγο αυτό επιλέξαμε να κρατήσουμε «παγωμένα» τα ανταποδοτικά τέλη, τα τέλη ύδρευσης αλλά και τον δημοτικό φόρο. Εκτός των άλλων προωθούμε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, όπως ανακοίνωσε στο σώμα ο Δήμαρχος. Μια επιτροπή η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τον καθορισμό ύψους των τελών, ώστε να σταματήσουν κάποια στιγμή οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες που καταγράφονται. Η πρόταση αυτή του Δημάρχου, βρήκε απήχηση και από τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων και στόχος μας είναι να συσταθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Την ίδια στιγμή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αναφέρθηκε και στα ανείσπρακτα τέλη ύδρευσης, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο Δήμο Αγρινίου. Τα νούμερα μαρτυρούν πλήρως την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται.

«Μόλις το 34% με 35% των συνδημοτών μας, εκτός του κέντρου Αγρινίου, καταβάλλουν τα τέλη ύδρευσης. Διαπιστώνεται για το λόγο αυτό μεγάλη υστέρηση και γι’ αυτό αν και προτάθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν προχωρήσαμε σε μείωση κατά 5% των τελών.

Οι ανείσπρακτες οφειλές από το 2009 αγγίζουν το χρηματικό ποσό των 2,6 εκ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για υπέρογκο ποσό και γι’ αυτό άμεσα θα ληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες. Έτσι λοιπόν βαδίζουμε προς την κατεύθυνση σύστασης νέου κανονισμού ύδρευσης, ο οποίος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί προς διαβούλευση. Είναι ένα θέμα που επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό, το οποίο θα στοχεύει στην εξισορρόπηση των οφειλόμενων τελών από συμπολίτες μας».

Ξεκινούν διακοπές υδροδότησης από το Δήμο Αγρινίου

Στο μεταξύ όπως ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Γκούντας, τις αμέσως επόμενες ημέρες, η δημοτική αρχή προχωρά σε διακοπές υδροδότησης, σε συμπολίτες πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Οι διακοπές θα ξεκινήσουν από περιοχές των πρώην Δήμων Μακρυνείας, Αρακύνθου, Νεάπολης και Θεστιέων. Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά εισπραξιμότητας τελών ύδρευσης και όπως υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, «με κάποιο τρόπο θα πρέπει να επιβραβευθούν οι πολίτες που τηρούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες τις υποχρεώσεις τους, έναντι αυτών που έχουν ξεχάσει από πότε έχουν πληρώσει για τελευταία φορά»

Γ. Παπαναστασίου: «Στόχος η ενοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στο Αγρίνιο»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως η δημοτική αρχή, προωθεί την περιβόητη και πολυσυζητημένη ενοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης της πόλης, σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση, θα σχετίζεται προς όφελος πολιτών και εργαζομένων.

«Πράγματι αποτελεί έναν από τους στόχους της δημοτικής αρχής, η ενοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης. Αυτό όμως προϋποθέτει κάποιους όρους που σχετίζονται με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να δούμε ποιος φορέας θα απορροφήσει τις υπηρεσίες. Θα είναι η ΔΕΥΑΑ ή κάποια άλλη τεχνική υπηρεσία. Υπάρχουν θεσμικά και νομικά πλαίσια τα οποία επεξεργαζόμαστε και θεωρούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει. Όπως και’ να χει πάντως η ενοποίηση θα υλοποιηθεί».