ellas-gallia-summaxia-sto-idio-ergo-theates--40-xronia-theates

Την αναβάπτιση της πολύχρονης στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας – που θεμελίωσε η βαθιά προσωπική και πολιτική σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον  Ζισκάρ Ντ Εστέν  και η οποία είχε επιβεβαιωθεί πανηγυρικά  στην επίσκεψή του τότε γάλλου προέδρου στην Αθήνα το 1975 – επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος ως πρωθυπουργός τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη.

Προεδρικό Μέγαρο και Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για μια     λαμπρή υποδοχή στο γάλλο πρόεδρο  ως έμπρακτη αναγνώριση της αποφασιστικής συνδρομής του στις στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και προσδοκία αντίστοιχης στήριξης στο θέμα του χρέους.

Χρήσιμη και…επικοινωνιακά η επίσκεψη

Για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη Ολάντ είναι όμως και μία …χρυσή ευκαιρία να αφήσει πίσω την αξιολόγηση του προγράμματος που πραγματοποιείται παράλληλα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του κουαρτέτου των δανειστών και να αναδείξει σημαντικά στοιχεία της πολιτικής της που αφορούν την διευθέτηση του χρέους, τις δράσεις για το προσφυγικό αλλά κυρίως να πιστοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς με την Γαλλία η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για την στήριξη της Ελλάδας στην οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας και παροχής τεχνικής βοήθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα το οποίο θα υπογραφεί από τον Γάλλο υπουργό ΟικονομικώνΜ. Σαπέν και τον Ευ. Τσακαλώτο, για την μεταρρύθμιση στην δημόσια διοίκηση αλλά και στον πολιτισμό όπου οι δύο πλευρές δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αναδείξει τα στοιχεία της νέας περιόδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να «κερδίσει» μία δήλωση του Φ. Ολάντ που θα δίνει προοπτική για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους

 

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αναδείξει τα στοιχεία της νέας περιόδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να «κερδίσει» μία δήλωση του Φ. Ολάντ που θα δίνει προοπτική για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα.

Αφήνοντας στο παρελθόν την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «Ολανδρέου» τον Γάλλο Πρόεδρο, η επίσκεψη Ολάντ καταγράφει την νέα περίοδο των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αναβιώνοντας το σύνθημα από την εποχή του Κ. Καραμανλή«Ελλάς- Γαλλία – Συμμαχία». Για την γαλλική κυβέρνηση η Ελλάδα αποτελεί ένα στοίχημα που ο Φ. Ολάντ δεν θέλει να χάσει στον ακήρυχτο πόλεμο στο εσωτερικό της Ε.Ε με την Γερμανία για την πρωτοκαθεδρία της Ένωσης. Κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν ότι η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα έχει τριπλό στόχο.

Από την μία πλευρά να ζητήσει ο ίδιος την εφαρμογή του Μνημονίου σε τομείς που απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις μετά και τις επίμονες δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Στους ευρωπαϊκούς κύκλους υπάρχει έλλειμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα καθώς υπάρχει η εικόνα ότι στην χώρα δεν εφαρμόζονται τα μέτρα που ψηφίζονται. Η παρουσία του Φ. Ολάντ και οι δηλώσεις του αναμένεται να πιστοποιήσουν ότι η Ελλάδα έχει μπεί στον… σωστό δρόμο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Ο δεύτερος στόχος του Φ. Ολάντ είναι να επανατοποθετήσει το θέμα της διευθέτησης του χρέους σε μία βάση που θα δίνει προοπτική επίλυσης του ζητήματος για την ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας όμως ότι προηγείται η εφαρμογή και η αξιολόγηση των συμφωνηθέντων. Με αυτόν τον τρόπο ο Γάλλος Πρόεδρος μπαίνει …σφήνα στις δηλώσεις Γερμανών και ευρωπαίων αξιωματούχων που με τις δηλώσεις τους απομακρύνουν κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει λύση στο θέμα που έχει προτάξει η κυβέρνηση.

Ο τρίτος στόχος της επίσκεψης Ολάντ είναι η ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών με την Ελλάδα.

Στην διεθνή διπλωματία τίποτε δεν παραχωρείται χωρίς αντίκρισμα ούτε καν η βοήθεια για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Διπλωματία και μπίζνες

Στην ατζέντα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για θέματα οικονομικής συνεργασίας περιλαμβάνονται τρείς ενότητες: δίκτυα, ενέργεια και εθνική άμυνα. Μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την αγορά φυσικού αερίου οι Γάλλοι φαίνεται ότι καλοβλέπουν την εταιρείες διαχείρισης που είναι προς πώληση ενώ κοντά στα ενδιαφέροντα των Γάλων επιχειρηματιών είναι και τα δίκτυα μεταφορών του ΟΣΕ που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα η Γαλλία είναι από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες χώρες της Ελλάδας σε αεροπλάνα και πολεμικό εξοπλισμό και συνήθως οι καλές σχέσεις των δύο χωρών στο παρελθόν επικυρώνονταν με την προμήθεια όπλων από την σύμμαχο χώρα παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν μεγάλα…ανοίγματα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, η ανάδειξη του Γάλλου Πρωθυπουργού σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ομιλία του στην βουλή, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου Αν. Μέρκελ στην Τουρκία για το προσφυγικό, ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική κυβέρνηση που θα δοκιμαστεί στην διαμόρφωση νέων διεθνών συμμαχιών ενόψει τις κρίσιμης τριετίας που ακολουθεί για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα.

«Χώρεσε» και ο Καμμένος στην υποδοχή

Διάσταση…υπερθεάματος αναμένεται να λάβει η επίσκεψη της Αυτού Εξοχότητος – όπως αναγράφεται και στο σχετικό επισημο πρόγραμμα που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας – του γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ στην Αθήνα.

Οι υπεύθυνοι της εθιμοτυπίας σε Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή σταυρώνουν τα δάχτυλα τους να μην χαλάσει ο καιρός τα σχέδια για την υποδοχή του κ. Ολάντ!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον κ.Ολάντ στο αεροδρόμιο.

Δεν θα μείνει όμως παραπομενέμενος και εκτός πλάνου ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Εχει προβλεφθεί και αναφράφεται στο πρόγραμμα ότι θα υποδεχθεί τον γάλλο πρόεδρο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Ακολούθως θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παρασημοφορεθεί.

Η  Μπακογιάννη από τη Ν.Δ στο επίσημο δείπνο στην Προεδρία

Στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς τιμήν του γάλλου Προέδρου την αξιωματική αντιπολίτευση – κατόπιν συνεννόησης της Προεδρίας με τον ευρισκόμενο στη Μαδρίτη για την συνεδρίαση του ΕΛΚ Ευ. Μεϊμαράκη – θα εκπροσωπήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κ. Ολάντ έχει ήδη προγραμματίσει να συναντηθεί και με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο διατηρεί πολύχρονη γνωριμία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του γάλλου προέδρου 

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

 • 16:50: Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» .
 • Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
 • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
 • 17:20 – 17:40:
 • Άφιξη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
 • Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande συνοδεύεται από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
 • Υποδοχή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.
 • Τελετή κατάθεσης στεφάνου.
 • 17:40: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ.François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.
 • 17:45: Επίσημη τελετή υποδοχής από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.
 • 18:00 – 18:30: Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο
 • 18:30 – 19:00: Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών.
 • 19:00 – 19:10: Τελετή παρασημοφόρησης.
 • 19:10: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
 • 19:50: Αναχώρηση των μελών της επίσημης αντιπροσωπείας για το Προεδρικό Μέγαρο.
 • 19:55: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande για το Προεδρικό Μέγαρο.
 • 20:00 – 21:30: Επίσημο δείπνο

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

 • 08:30: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλίας.
 • 08:30 – 09:30: Συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande με επιχειρηματίες.
 • 09:40: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μέγαρο Μαξίμου.
 • 09:45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
 • Διευρυμένες συνομιλίες .
 • Υπογραφή Κοινής Δήλωσης.
 • Κοινή συνέντευξη Τύπου
 • 11:55: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Κοινοβούλιο.
 • 12:15 – 12:45: Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande στο Κοινοβούλιο.
 • 12:55: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande, του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Μουσείο της Ακρόπολης.
 • 13:05 – 13:25: Περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
 • 13:30 – 14:50: Γεύμα προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande που παραθέτει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας
 • 14:55; Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • 15:00: Τελετή ανακήρυξης της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • 16:00: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα).
 • 16:10 – 17:30: Συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας.
 • 17:30 – 18:30: Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια» (Κηφισίας 44, Μαρούσι).
 • 18:30: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
 • 18:50: Άφιξη. Προπομπή από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
 • 19:00: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. François Hollande και της επίσημης αντιπροσωπείας για το Παρίσι με ειδική πτήση.

 

Η Ελληνογαλλική Διακήρυξη

Η υπογραφή της Ελληνογαλλικής Διακήρυξης από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα, που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών βρίσκεται υπό επεξεργασία, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η ατζέντα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σχετίζεται με την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς, επισημαίνει η κυβέρνηση.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

• Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

• Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

• Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.

• Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.http://www.thetoc.gr/