Στην τελική φάση ώστε να επιλυθεί προσωρινά το ζήτημα των απορριμμάτων του δήμου Πύργου, βρίσκεται, όπως φαίνεται, η δημοτική αρχή, που ήδη έχει προχωρήσει στην έγκριση του οικοπέδου που θα φιλοξενήσει τα δεματοποιημένα σκουπίδια τα οποία τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν να δεματοποιούνται στον δήμο Ήλιδας, στα Κονιδέικα.

Προϋπόθεση της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο της Ήλιδας, ώστε τα σκουπίδια του δήμου Πύργου να δεματοποιούνται στον δεματοποιητή των Κονιδεΐκων ήταν ο δήμος του Πύργου να βρει το οικόπεδο – στα διοικητικά του όρια – που θα φιλοξενούσε τα δέματα, κάτι το οποίο έγινε με διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα την περασμένη Πέμπτη, ενεκρίθη στην Οικονομική Επιτροπή το πρακτικό δημοπρασίας για μίσθωση ακινήτου για την προσωρινή εναπόθεση των δεματοποιημένων απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πηγές της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» το εν λόγω οικόπεδο, συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων, επιλέχθηκε από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού ανάμεσα σε τέσσερα συνολικά που φαίνεται να διέθεταν τις προϋποθέσεις που ζητούσε η δημοτική αρχή ενώ αυτό, βρίσκεται σε περιοχή εντός των ορίων του δήμου Πύργου και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα φιλοξενήσει τις δεματοποιημένες μπάλες σκουπιδιών ως προσωρινή ενδιάμεση λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Βγήκε ο μειοδότης

Από την άλλη, την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, ενεκρίθη από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Πύργου και ο μειοδότης που θα αναλάβει την μεταφορά των σωρευμένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας. Η ποσότητα που ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής θα απορροφήσει στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 2 χιλ. τόνους, ενώ η αποκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα καθώς ήδη προχθές, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, ενεκρίθη ομόφωνα και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον 2ο Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως για μεταφορά απομένουν ακόμα 1,5 χιλ. τόνοι απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του δήμου Αγρινίου όπου εκεί ο Φορέας Διαχείρισης θα λάβει απόφαση για να απορροφήσει τα σκουπίδια του δήμου Πύργου ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις των υπολοίπων Φορέων, της Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετικό αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις για να απορροφήσουν τους υπόλοιπους 6,5 χιλ. τόνους περίπου του δήμου Πύργου, που βρίσκονται σωρευμένοι στην πόλη και τα χωριά.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

patrisnews.com