Την επιχείρηση «διεύρυνση» βάζουν μπροστά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που εκτιμούν πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τη δημιουργία του τρίτου, προοδευτικού πόλου της Σοσιαλδημοκρατίας.

Στόχος τους, να κάνουν ορατή τη διαφορά τους, περνώντας αλώβητοι ανάμεσα από τις «συμπληγάδες» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλωστε αποφασισμένοι να διαχωρίζουν τη θέση τους από τη ΝΔ και να ασκήσουν σκληρή, αλλά καθαρή αντιπολίτευση από τα αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας παράλληλα εναλλακτικές προτάσεις.

Η πρόσκληση που έχει απευθύνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στους άλλους φορείς, αλλά και τις προσωπικότητες του χώρου είναι ανοιχτή και οι επαφές ήδη γίνονται στο παρασκήνιο.

Ήδη, η επικοινωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Άννα Διαμαντοπούλου και το Δίκτυο του οποίου προεδρεύει, δείχνει να αποδίδει καρπούς. Συζητείται έντονα η συνεργασία με το Δίκτυο, που έχει να επιδείξει σοβαρές επιστημονικές μελέτες.

Αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων στην κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε μία σειρά από μεγάλα θέματα που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα η συζήτηση για το Χρέος, τα φορολογικά, η ενέργεια, η Ευρώπη κ.ο.κ.

Στην κατεύθυνση της παραγωγής εναλλακτικών θα κινούνται παράλληλα οι επιμέρους τομείς του ΠΑΣΟΚ που ήδη οργανώνεται όπως συνολικά το κόμμα στο εσωτερικό του σε μία παράλληλη διαδικασία με αυτή της διεύρυνσης.

Επαφές έχουν γίνει και με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο όμως εκκρεμεί μία συνάντηση, ενώ δεν είναι λίγοι στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη που θα έβλεπαν με καλό μάτι την «επιστροφή» συγκεκριμένων κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Σε αυτούς εντάσσουν κυρίως τους πρώην υπουργούς Φίλιππο Σαχινίδη και Γιώργο Πεταλωτή.

Με το ΚΙΔΗΣΟ πολιτεύτηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου και ο Ηλίας Κικίλιας, προσωπικότητα του χώρου που πλέον κινείται αυτόνομα και θεωρείται από πολλούς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι έχει πολλά να προσφέρει σε αυτήν.

Πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ με «προστιθέμενη αξία» –όπως λένε- για το εγχείρημα είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ενώ από τις ευρύτερες προσωπικότητες του χώρου, ξεχωρίζει αυτή του ακαδημαϊκού Γιώργου Σωτηρέλη στον οποίο και έχει ήδη γίνει κρούση.

Τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία, αποφάσισε να κάνει στην πρώτη της συνάντηση και η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας υπό τον Γιάννη Μανιάτη με στόχο την συνδιαμόρφωση προτάσεων «από τα κάτω». Σε αυτή την κατεύθυνση, σε επαφή και με άλλες προσωπικότητες του δημόσιου βίου που δείχνουν να ενδιαφέρονται να συμβάλουν με τον τρόπο τους στο όλο εγχείρημα βρίσκεται τόσο ο επικεφαλής, όσο και άλλα μέλη της Επιτροπής.

Η συμμετοχή σε αυτήν προσωπικοτήτων με ρόλο παλιότερα στη ΔΗΜΑΡ, όπως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Θωμάς Ψύρρας και άλλοι, κρατά ανοιχτό τον δίαυλο και με μέλη του Ποταμιού που είχαν αναφορά στη ΔΗΜΑΡ και εξακολουθούν να βλέπουν με καλό μάτι την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς παρά την πεισματική άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη να μπει στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ενώ με θετικό μάτι θα έβλεπε μία τέτοια εξέλιξη ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, που κάθεται σήμερα στα έδρανα του Ποταμιού.

Το… χειροκρότημα, άλλωστε των δύο τελευταίων, από κοινού με τον Χάρη Θεοχάρη (που θεωρείται πάντως πιο φιλελεύθερος) και τον Ιάσωνα Φωτήλα στην αποστροφή του λόγου του Θανάση Θεοχαρόπουλου για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, εντάχθηκε στη συνείδηση πολλών στις μικρές κινήσεις προσέγγισης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πιο απολιτίκ μεν, αλλά με κάποια συμπάθεια προς μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται κατά πληροφορίες ο Γιώργος Αμυράς, αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δεν είναι πάντως βουλευτής, Δημήτρης Τσιόδρας.

Τα «ανοίγματα» ταυτόχρονα γίνονται προς την Κοινωνία, με δημάρχους, πανεπιστημιακούς, επιστήμονες κ.ο.κ, να θεωρούνται εν δυνάμει συνοδοιπόροι στο ταξίδι του τρίτου πόλου, που αναζητά άλλωστε την συγκρότησή του «από τα κάτω», πλην όμως ακόμα επιχειρεί να λύσει τον γρίφο του στάτους συμμετοχής όσων δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ ή τις Κινήσεις Πολιτών.

Πέραν της Επιτροπής Μανιάτη που θα αποτελέσει μονάδα παραγωγής και προώθησης ιδεών και πολιτικών προτάσεων με στόχο πάντα την συγκρότηση του ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου και ήδη προγραμματίζει από τη διοργάνωση ημερίδων ανοιχτής διαβούλευσης ως τον διαδικτυακό τόπο ανταλλαγής απόψεων, το επόμενο διάστημα συγκροτείται ενδεκαμελές συντονιστικό όργανο.

Σε αυτό θα συμμετέχουν έξι στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τρία από τη ΔΗΜΑΡ (Γιώργος Μπουλμπασάκος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης) και δύο από τις Κινήσεις Πολιτών. Παράλληλα, σε επίπεδο Βουλής κάθε Τρίτη θα συνεδριάζει το συντονιστικό της ΚΟ.

Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έντονη είναι η δυσφορία από τη λογική του …πάγκου, που καλλιεργείται, όπως λένε στελέχη της, εννοώντας με αυτή την ορολογία την εικόνα που καλλιεργείται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση έχει… πάγκο στο ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα και αν άνοιγε μία τέτοια κουβέντα, λένε, οι προϋποθέσεις που θα έβαζε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ήταν ιδιαιτέρως αυστηρές. Έχουν ακουστεί άλλωστε ιδέες από την έξοδο των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, ως την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που δεν προκαλούν καμία έκπληξη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως πιθανώς και την αλλαγή πρωθυπουργού…http://www.real.gr/