-Οι πίνακές της σε μεταφέρουν σε έναν παράδεισο χρωμάτων και εικόνων.
-Πρόκειται για την σύγχρονη, άριστη λαική ζωγράφο του Ξηρομέρου, Ευγενία Παπαναστάση, το γένος Μουσέ – Χαροκόπου, που γεννήθηκε στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου το έτος 1928, παντρεύτηκε με τον Θανάση Παπαναστάση και τώρα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και στον Μύτικα.
-Χάρισε 28 έργα της, ζωγραφική σε ξύλο, στο Δημοτικό Σχολείο Μύτικα.
     Η κυρία Ευγενία Παπαναστάση, το γένος Μουσέ – Χαροκόπου, γεννήθηκε στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου το έτος 1928. Παντρεύτηκε με τονΘανάση Παπαναστάση από τον Μύτικα, ο οποίος ήταν αγρονόμος στο επάγγελμα. Έζησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και τώρα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και στον Μύτικα.
     Όπως μας είπε, από μικρό παιδί της άρεσε η ζωγραφική. Ό,τι χαρτί έβρισκε, με δυσκολία εκείνα τα χρόνια, το μεταμόρφωνε είτε με χρώματα είτε κατασκευάζοντας λουλουδάκια τα οποία θαύμαζαν όλοι και απορούσαν πώς τα κατάφερνε έτσι ένα μικρό παιδί.
    Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά της και είχε πια αρκετό ελεύθερο χρόνο μπόρεσε ναασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε, τη ζωγραφική. Θαυμάζαμε όλοι στον Μύτικα τις απλές, πλαστικές γλάστρες της κ. Ευγενίας να έχουν μεταμορφωθεί σε έργα τέχνης……
 

    Η επίσκεψη στο σπίτι της και στην πίσω αυλή, σε μεταφέρει σε έναν παράδεισο χρωμάτων και εικόνων. Λουλούδια, δέντρα, πουλιά, ζώα, τοπία, πρόσωπα σε κατακλύζουν από παντού. Τους τοίχους, τα ντουλάπια, τα μαξιλαράκια, τις κουρτίνες, τα παλιά μπαούλα, τη ραπτομηχανή, το μπάνιο, τη βρύση, το ψυγείο, τον νεροχύτη, την παλιά σκάφη. Κυριολεκτικά ό,τι υπάρχει μέσα και έξω είναι ζωγραφισμένο. Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις αυτόν τον πλούτο, αυτή την ομορφιά.Αν είστε περαστικοί μη διστάσετε να χτυπήσετε την πόρτα της. Θα βρεθείτε σε έναν χώρο τέχνης, που μακάρι να μην ήταν κατοικία και να μπορούσαν να τον επισκεφτούν όλοι.
    Κάποια στιγμή ζητήσαμε από την κ. Ευγενία να ζωγραφίσει μια παράσταση στο σχολείο μας, για ομορφιά. Αντί αυτού, που ήταν πρακτικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, η κ. Ευγενία έφερε στο σχολείο και μας χάρισε 28 έργα της, ζωγραφική σε ξύλο, τα οποία θα ομορφαίνουν από δω και στο εξής τον χώρο μας.
       Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Μύτικα την ευχαριστούμε πολύ, ευχόμαστε να μπορεί να ζωγραφίζει για πολύ καιρό ακόμα και μοιραζόμαστε μαζί σας τα όμορφα πράγματα που έχει δημιουργήσει.

http://xiromeronews.blogspot.gr/