46b46ed2787b858b89eb1ea652a5bc0c_l

Χωρίς τους τόνους σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού, θα περάσουν τις ημέρες των εορτών οι κάτοικοι της Ζακύνθου, καθώς από σήμερα το πρωί τα απορριμματοφόρα θα μπορούν να εναποθέτουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ του Σκοπού.

Αργά χθες το απόγευμα μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και λύνει το «μυστήριο» για τη χωροθέτηση της μονάδας ενδιάμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανακοινώνοντας την αδειοδοτημένη περιοχή του Γαλάρου.

Η ανακοίνωση και το σχέδιο του ΥΠΕΣ

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

«Επαναβεβαιώθηκε και συμφωνήθηκε οριστικά ο Οδικός Χάρτης αφενός για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου και αφετέρου για την οριστική λύση του. Αυτό έγινε μετά από σημερινή επικοινωνία του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τον ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελο Καπετάνιο, τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου–Δυτικής Ελλάδας–Ιονίου, Διονύσιο Παναγιωτόπουλο, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά και τον Πρόεδρο ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, Παναγιώτη Μυλωνά. Το χθεσινό αποτέλεσμα έρχεται ως συνέχεια της από 12/12/2016 σύσκεψης για το θέμα των απορριμμάτων της Ζακύνθου.

Η συμφωνία για τον Οδικό Χάρτη την οποία και συνομολόγησαν οι εμπλεκόμενοι για την τήρησή του, προβλέπει τρία στάδια όπως αυτά σταχυολογούνται παρακάτω:

– Κατά το αρχικό πρώτο στάδιο, άμεση και προσωρινή λύση αποτελεί ο ΧΥΤΑ στη θέση Σκοπό. Η συλλογή των απορριμμάτων, από το Δήμο και τον ΦΟΔΣΑ, αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, με σκοπό την πλήρη αποφόρτιση του νησιού από τα συσσωρευμένα απορρίμματα αλλά και την επαναφορά της κανονικότητας έως τις 23 Δεκεμβρίου 2016, και οπωσδήποτε την πλήρη επαναφορά της κανονικότητας μέχρι την 31η Δεκέμβριου 2016. Η διάρκεια του εν λόγω σταδίου θα είναι δύο μήνες.

– Το δεύτερο στάδιο αφορά στην ενδιάμεση λύση, στη θέση Γαλάρο Ζακύνθου, για την οποία υπάρχει σχετική Περιβαλλοντική άδεια. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει δύο φάσεις:

– Κατά την πρώτη φάση, ο ΦΟΔΣΑ θα ολοκληρώσει σχετικό διαγωνισμό για την ενοικίαση εξοπλισμού μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης. Ο ΦΟΔΣΑ θα ενεργήσει άμεσα ώστε να έχει μεταφέρει και εγκαταστήσει οπωσδήποτε εντός του Ιανουαρίου το δεματοποιητή του στην αδειοδοτημένη θέση Γαλάρου, προκειμένου να δεματοποιεί το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την ως άνω μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης. Τα δεμάτια θα μεταφερθούν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) της οριστικής λύσης στη θέση Λίβας κατά το τρίτο στάδιο. Η χρηματοδότηση αυτής της φάσης θα γίνει από πόρους του ΦΟΔΣΑ.

– Στη δεύτερη φάση ο ΦΟΔΣΑ θα προετοιμάσει και ολοκληρώσει άμεσα διεθνή διαγωνισμό, για την κανονική ενδιάμεση λύση που θα διαδεχθεί την προσωρινή πρώτη φάση αυτού του σταδίου και θα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης. Το υπόλειμμα της Μονάδας θα μεταφερθεί στο ΧΥΤΥ της οριστικής λύσης του τρίτου σταδίου. Η χρηματοδότηση αυτής της δεύτερης φάσης θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας, η οποία τους έχει διαθέσιμους για τον σκοπό αυτό και η συνολική διάρκεια όλου του δεύτερου σταδίου της ενδιάμεσης λύσης θα είναι από 2 έως 3 έτη. Ο χώρος στο Γαλάρο θα πρέπει, με μέριμνα του ΦΟΔΣΑ, να επανέλθει μετά το πέρας αυτού του σταδίου στην προ της χρήσεως του κατάσταση.

– Η οριστική λύση, που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο αυτού του Οδικού Χάρτη, θα γίνει στη θέση Λίβας. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία οριστικών εγκαταστάσεων Μηχανικής Ανακύκλωσης–Κομποστοποίησης για τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ, ο οποίος θα υποδέχεται το υπόλειμμα που θα προκύπτει από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων Μηχανικής Ανακύκλωσης–Κομποστοποίησης των συμμείκτων Απορριμμάτων Ζακυνθου. Στο ΧΥΤΥ αυτόν, αμέσως μετά τη λειτουργία του, θα μεταφερθούν όλα τα δεμάτια που θα έχουν παραχθεί από την ενδιάμεση λύση της περιοχής Γαλάρου. Η χρηματοδότηση της οριστικής λύσης θα γίνει από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους. Ο ΦΟΔΣΑ ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει ήδη υποβάλει την πρότασή του, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, προς ένταξη.

Η αντίδραση των κατοίκων

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των κατοίκων του Καλαμάκιου, στην οποία αποφασίστηκε, να ανοίξει ο χώρος του ΧΥΤΑ στο Σκοπό για δύο μόνο μήνες, και ταυτόχρονα να πραγματοποιείται από το ΦΟΔΣΑ αποκατάσταση του χώρου. Σε ανακοίνωση τους, οι κάτοικοι αναφέρουν:

«Μετά την απόφαση-επιλογή της κυβέρνησης, του χώρου της ενδιάμεσης λύσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετά τη διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής ότι θα εναποθετηθούν όσα απορρίμματα χωράνε με προβλεπόμενο τρόπο και με τη δική μας καθημερινή εποπτεία, αποφασίσαμε να μην κινήσουμε την αυτόφωρο διαδικασία για τα οχήματα που θα μπαίνουν στον κορεσμένο ΧΥΤΑ, ούτως ώστε από σήμερα να ξεκινήσει η συγκομιδή των απορριμμάτων.

aftodioikisi.gr