Η ΚΟΒ Ξηρομέρου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τις ομάδες του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) και Νίκου Κομπλίτση (Χελμός) στο Ξηρόμερο.

Στη Στερεά Ελλάδα, στη Ρούμελη, ο ΔΣΕ έχει ιδιαίτερα ένδοξη και ηρωική ιστορία!

Στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς ιδρύεται Αρχηγείο του ΔΣΕ στα τέλη του 1946 με αρχηγό τον Νίκο Διενή (Παπούα), ενώ στη συνέχεια το Φλεβάρη του 1948 συγκροτείται η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή).

Ο Γεροδήμος και ο Χελμός!

Στα τέλη του 1945 μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η κατάσταση υπήρξε δραματική για τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ. Η «λευκή τρομοκρατία» άνοιγε τα μαύρα της φτερά πάνω από όλη την χώρα και οι σφαγές, οι διώξεις και οι εκτελέσεις είχαν λάβει τρομαχτικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Ξηρομέρου το πογκρόμ ήταν ανελέητο, καθώς εκεί είχε μεγάλες δυνάμεις το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Την περίοδο αυτή σχηματίζονται οι πρώτες ΟΕΚΑ (Ομάδες Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών), που έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία του ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πρώτη ομάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ήταν του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) στο Ξηρόμερο και στη συνέχεια του Νίκου Κομπλίτση (Χελμός). Οι ομάδες αυτές, μαζί με άλλες, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο ώστε στα τέλη του 1946 να ιδρυθεί το Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς του ΔΣΕ.

0 χρόνια μετά τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, εμπνεόμαστε για την καθημερινή πάλη. Για κάθε εργαζόμενο, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί σπουδαίο δίδαγμα. Δείχνει τη δύναμη του λαού, που όταν θέλει και το αποφασίζει ξεπερνάει φόβους και δισταγμούς, μπορεί να τα βάλει µε «υπέρτερες» δυνάμεις, να διεκδικήσει τη ζωή που του στερούν σήμερα!