Οι μεταξεταστέες αποκρατικοποιήσεις

Στον κάλαθο των αχρήστων έστειλε, χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη την λίστα αποκρατικοποιήσεων που τον Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απέστειλε στο Eurogroup.

Η συγκεκριμένη λίστα προβλέπει ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν στην μείωση του δημόσιου χρέους, όπως και ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι δεν θα υπαναχωρήσει από συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί, ενώ όπου η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει θα υπάρξει σεβασμός στη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο («Commit not to roll back privatisations that have been completed. Where the tender process has been launched the government will respect the process, according to the law»).

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή ακρόαση των Στέργιο Πιτσιόρλα και Αντώνη Λεούση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κα Βαλαβάνη κατέστησε σαφές ότι:

-τα έσοδα από την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας θα κατευθυνθούν για την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η ίδια, αρχικά, δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο των παραπάνω δεσμεύσεων του υπουργείου Οικονομικών, όταν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του Ποταμιού Χρήστος Σταϊκούρας και Χάρης Θεοχάρης υπενθύμισαν το κείμενο των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, ενώ κατηγορήθηκαν από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Λεουτσάκο και την πρόεδρο της Επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι αποτελούν… «προδήλως» εκπροσώπους της τρόικας.

17/03/2015 – 12:46

Τελικά όταν το κείμενο με τις επίσημες δεσμεύσεις μοιράστηκε στα μέλη της επιτροπής, η κα Κωνσταντοπούλου το χαρακτήρισε ως «άδικο κείμενο» επειδή είναι non paper και δεν φέρει επίσημες υπογραφές, ενώ η κα Βαλαβάνη παρέπεμψε σε αποστροφή βάσει της οποίας οι ελληνικές αρχές θα σταματήσουν τις πωλήσεις δημοσίων assets που δεν συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον…

Ποιες αποκρατικοποιήσεις μένουν μεταξεταστέες

Στο δια ταύτα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Νάντια Βαλαβάνη όποια ιδιωτικοποιήση δεν έχει συμβασιοποιηθεί και δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή θα επανεξεταστεί. Η επανεξέταση, όπως η ίδια διευκρίνισε, δεν θα αποσκοπεί μόνον στον έλεγχο νομιμότητας των όρων, αλλά και στην εξέταση του ενδεχομένου της σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιώτη επενδυτή ως προς την αξιοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα:

-η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel που προσφέρει έναντι εφάπαξ τιμήματος 1,2 δισ. ευρώ θα επανεξεταστεί. Σύμφωνα, πάντα με όσα άφησε να εννοηθούν η κα Βαλαβάνη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός όμιλος Fraport γνωστοποίησε, χθες, ότι η συναλλαγή με το ελληνικό Δημόσιο, ενδεχομένως, να ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο.

-η αξιοποίηση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που έχει αναλάβει η Lamda Development (εφάπαξ τίμημα 915 εκατ. ευρώ) θα αναθεωρηθεί, αλλά, βάσει όσων διατυπώθηκαν, χθες, η επανεξέταση μάλλον θα πραγματοποιηθεί όταν η σύμβαση παραχώρησης καταλήξει προς έγκριση στη Βουλή.

– η σύμβαση πώλησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ θα προχωρήσει. Και αυτό επειδή δεν θα πρέπει να «σβήσουν» οι ελληνικές ιπποδρομίες με κίνδυνο να μείνουν στο δρόμο 2.000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, η υφιστάμενη σύμβαση πώλησης αποτελεί «νομικό κακοτέχνημα»- κατά δήλωση της κας Βαλαβάνη- και στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί σε συνεννόηση με τα εμπλεκόμενα μέρη να κερδίσει χρόνο-την Πέμπτη εκπνέει η εγγυητική επιστολή του ΟΠΑΠ- ώστε να ολοκληρώσει τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της σύμβασης.

-Τα δίκτυα ύδρευσης και ενέργειας δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, όπως ανέφερε χθες κατηγορηματικά κα Βαλαβάνη αλλά και ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

– Για την αξιοποίηση συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσιες επιχειρήσεις θα δημιουργηθεί «εντός ή εκτός ΤΑΙΠΕΔ ξεχωριστός «πόλος», όπως ανέφερε η κα Βαλαβάνη.

-Τέλος, όλες οι μικρότερες αποκρατικοποιήσεις, όπως των σιδηροδρόμων, για τις οποίες δεν έγινε, χθες, επισταμένως λόγος θα επανεξεταστούν.

Δημήτρης Δελεβέγκος – capital.gr