Αυτοκινητόδρομοι: Κουμπωμένοι οι παραχωρησιούχοι παρά τις υποσχέσεις για χρηματοδότηση

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξέλίξεις στο οικονομικό πεδίο οι παραχωρησιούχοι στους αυτοκινητόδρομους. Τα έργα που ξεκίνησαν σε 5 οδικούς άξονες το 2008 με σκοπό να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως το 2013 έχουν μεταβληθεί σε προβληματικές καταστάσεις καθώς υπέστησαν τις μεγάλες ζημιές της 6ετούς κρίσης της χώρας.

Η φετινή χρονιά από παράγοντες των εταιρειών παραχώρησης χαρακτηρίζεται ως καταστροφική καθώς η χρηματοδότηση πάγωσε, το Υπουργείο βρέθηκε απέναντι και τα έργα όπως ήταν αναμενόμενο άρχισαν και πάλι να παρουσιάζουν αρρυθμίες μέχρι  και μίνι-λουκέτα. Η κατάσταση είναι ενδεικτική:

Στον Αυτοκινητόδρομο Ε65 αν και αρχικά υπήρχε η αισιοδοξία ότι το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, τελικά οι επιπτώσεις της κρίσης το έστειλαν με μία 17μηνη παράταση στο καλοκαίρι του 2017. Σήμερα τα έργα κινούνται με πολύ μέτριους ρυθμούς.

Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου σήμερα δεν εκτελούνται καθόλου εργασίες λόγω της παγωμένης χρηματοδότησης. Εδώ το αίτημα παράτασης του παραχωρησιούχου εστάλη στη Διαιτησία και κανείς δε γνωρίζει τι θα γίνει με το έργο που σήμερα είναι στο 93% της συνολικής προόδου έχοντας μπροστά του λίγους μήνες έργων.

Στον Μορέα τα έργα είναι παγωμένα εδώ και 2 χρόνια και αναμένεται η υπογραφή της πολυπόθητης νέας σύμβασης. Το έργο είναι στο 94% και αν ξεκινήσουν οι εργασίες θα απαιτηθούν μόλις 7 μήνες έργα.

Στην Ολυμπία Οδό, το έργο κρατήθηκε με νύχια και με δόντια στη ζωή μέχρι σήμερα και γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα στα έργα. Το έργο βρίσκεται στο 69% της συνολικής προόδου. Το πιο ώριμο τμήμα είναι το Κόρινθος-Κιάτο.

Στην Ιόνια Οδό τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα καθώς τα εργοτάξια δεν έκλεισαν μεν, κατέβασαν όμως ταχύτητες. Με μία παράταση 15 μηνών το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017 ενώ καλά φαίνεται πως πάει και η διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας. Η συνολική πρόοδος είναι στο 60%.

Από το Υπουργείο υποστηρίζουν πως ανοίγει άμεσα η κάνουλα της χρηματοδότησης και πως θα ομαλοποιηθεί η ροή. Το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι κάπως  διστακτικό λόγω της διένεξης που υπήρξε μέχρι το καλοκαίρι και η επιστροφή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης το κλείδι για να δούμε τελικά τα έργα να ωριμάζουν και να ολοκληρώνονται.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com