Καταπέλτης ήταν σήμερα ο Εισαγγελέας Λευκάδας κατά του 35χρονου ο οποίος συνελήφθη για πορνογραφία σε βάρος 15χρονης ανήλικης. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε κανένα ελαφρυντικό και καταδίκασε, αργά σήμερα το μεσημέρι, τον δράστη σε 2,4 χρόνια φυλακή και 50.000 ευρώ πρόστιμο. Ήταν μία αυτόφορη διαδικασία που δύσκολα κανείς μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι το τέλος χωρίς να νοιώσει έντονα συναισθήματα θυμού αλλά και την ανάγκη τιμωρίας μιας τέτοιας πράξης. Οι παραπάνω από 30 σελίδες με τα μηνύματα που αντάλλασσε ο 35χρονος με την 15χρονη μέσω viber  ήταν τόσο σκληρές  ώστε έφεραν σε δύσκολη θέση ακόμη και τον ίδιο το συνήγορο του κατηγορούμενου αλλά και την αδερφή του ως μάρτυρα υπεράσπισης. Ακόμη και φωτογραφίες έπειθε την 15χρονη να του στέλνει με αποτέλεσμα πολλές φορές ο πατέρας της στην περιγραφή όλων αυτών να μην αντέξει και να βγει σε κατάσταση σοκ έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ήταν μία αποτρόπαια πράξη από έναν επιχειρηματία μάλιστα του τουρισμού που το ξενοδοχείο του είναι και τόπος συνάντησης παιδιών αυτής της ηλικίας με τις οικογένειές τους. Στην ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι εάν ο πατέρας δεν είχε εντοπίσει τα μηνύματα στο κινητό της κόρης του και εάν μαζί με την μητέρα δεν είχαν το σθένος να φτάσουν μέχρι την αστυνομία, σήμερα το πιθανότερο είναι ότι  θα μιλούσαμε για άλλου είδους κατηγορητήριο ακόμη πιο βαρύ και το κοριτσάκι σε πολύ δυσκολότερη θέση. Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποπλάνησης και έκθεσης ανηλίκου μέσω των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης που όμως , χάρη στους γονείς που δεν σκέφτηκαν την κλειστή κοινωνία της Λευκάδας,  έφτασε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες και την παραδειγματική καταδίκη του κατηγορούμενου. Χαρακτηριστική ήταν η αγόρευση του εισαγγελέα που δεν άφησε κανένα περιθώριο στο συνήγορο υπεράσπισης να επιμείνει στα επιχειρήματά του.

Η ακροαματική διαδικασία έγινε με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα στις εκφράσεις μια και έξω από τη δικαστική αίθουσα βρισκόταν και η 15χρονη που έμοιαζε περισσότερο με 12χρονη, και περίμενε με αγωνία ν ακούσει τι θα συμβεί. Ήταν πολλές οι φορές που ο πατέρας λύγισε κράτησε όμως μια, εντυπωσιακά, αξιοπρεπή στάση με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα , λόγω της έντασης που έχει ένα τέτοιο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απολογία του ο κατηγορούμενος πέρα από το ότι ζήτησε συγνώμη με ένα τρόπο που έδειχνε περισσότερο την αγωνία του για την απόφαση του δικαστηρίου και όχι την πραγματική του μεταμέλεια, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί την ηλικία της ανήλικης γιατί την έβλεπε βράδυ και περιποιημένη, ισχυρισμός ο οποίος όμως κατέρρευσε μια και στα μηνύματα αποδείχθηκε ότι την είχε βρει και στην παραλία όταν ξέφυγε από τους οικείους τους που είχαν πάει για μπάνιο.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι με την στάση τους οι γονείς έστειλαν ένα μήνυμα σε κάθε ένα γονιό που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τόσο σοβαρό κίνδυνο για το παιδί του. . Ότι πρέπει να φτάνει μέχρι το τέλος και ο ένοχος να τιμωρείται. Ίσως τότε υπάρχει ελπίδα να μειωθούν αυτού του είδους τα περιστατικά.

Βιβιάννα Βαρδή

http://lefkadapress.gr/