Εναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα, η επέτειος βρίσκει στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον αντίκτυπο που είχε στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αφορμή στάθηκαν και οι αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη plan B.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια κορυφαία στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Αν δεν υπήρχε αυτό το 61%, πολύ φοβάμαι ότι οι ακραίες φωνές εντός της Ευρώπης, ενδεχομένως, να είχαν βάλει μπρος το σχέδιο του Grexit», είπε στον realfm 97,8 ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, ανάγκασε την πλευρά των δανειστών να αποδεχθεί ως συνομιλητή και τελικά αυτόν που θα υπέγραφε τη συμφωνία ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας -δεν είχαν πεισθεί όλοι γι΄αυτό».

Βούτσης: Έως τέλη Ιουλίου η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης ΝΔ για Εξεταστική

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου σημείωσε: Νομίζω ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που η ελληνική κοινωνία είχε διαισθανθεί κι εμείς είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φλερτάριζε επί μακρόν στο να οδηγήσει τη χώρα εκτός του ευρώ.

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι πρέπει να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή διότι θεωρεί ότι ήταν μεγάλο το κόστος από τη διαπραγμάτευσης ο βουλευτής Β Αθήνας της ΝΔ απάντησε:

«Σε άμεσα φορολογικά μέτρα 9 δισ. ευρώ, σε απώλεια καταθέσεων 120 δισ. ευρώ, ένα επίσης επιπλέον μνημόνιο, το οποίο κανείς μπορεί να το κοστολογήσει από 80 δισ. και πάνω. Μπορεί ο καθένας να επιλέξει ποιον αριθμό δισεκατομμυρίων θέλει. Αλλά πάντοτε η ζημιά μετράται σε δισ.».


Ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο ενός χρόνου από το δημοψήφισμα

ΝΔ: Το δημοψήφισμα στοίχισε στη χώρα περισσότερα από 70 δισ. 

Απάντηση της Κουμουνδούρου στη Νέα Δημοκρατία  

Γεννηματά: Οι Ελληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα-Ο λογαριασμός είναι βαρύς

ΚΚΕ: Το δημοψήφισμα ήταν ναρκοθετημένο και με κάλπικο δίλημμα

ΛΑΕ: Ημέρα πένθους για τον Τσίπρα και τους συμμάχους του

Βεβαίως θα ξανακάναμε δημοψήφισμα, πετύχαμε μια συμφωνία με την οποία ξεκαθαρίσαμε το τοπίο, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Τόνισε ότι η συμβολή του δημοψηφίσματος είναι θετική σχετικά με το πως κατέληξε η διαπραγμάτευση και στο τελικό αποτέλεσμά της. «Ποτέ δεν είπαμε ναι ή όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο βουλευτής.

«Η αίτηση εξεταστικής παίρνει πλέον νέο περιεχόμενο μετά τις αποκαλύψεις και γίνεται πολιτικά ακόμη πιο επιτακτική. Αυτή η σκοτεινή περίοδος πρέπει να βγει πλήρως στο φως. Παίχτηκε το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων αυτή την περίοδο και αποτέλεσμα της είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων» τόνισε από την πλευρά του οΓιώργος Κουμουτσάκος.

Στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας απάντησε μέσω του realfm 97,8 ουπουργός Περιβάλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πόσο πολιτική αξία μπορεί να έχει μία τέτοια δήλωση; Νομίζω καμία. Εχει υπάρξει η ίδια η πραγματικότητα, η οποία έχει πλέον διαλύσει οποιεσδήποτε αναφορές, νύξεις ή σκέψεις».http://www.real.gr/