tsipras_merkel_summit2_545_355

Απόψε ή το αργότερα αύριο ξεκινά η συζήτηση στο Brussels Group – Την Τετάρτη τοEurogroup
– Ελπίδες για εξομάλυνση της ρευστότητας την Πέμπτη με απόφαση της ΕΚΤ!
– Την Κυριακή συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο αλλά και τα ανώτερα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ
– Κυβέρνηση σε εταίρους: Θα σταματήσουμε να εξυπηρετούμε το χρέος αν δεν εκταμιεύσετε τις δόσεις

Λίστα με 18 άμεσα μέτρα με στόχο την είσπραξη 3,2 δις ευρώ εντός του 2015 απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα ανώτερα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης.

Αύριο πιθανότατα θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Brussels Group και την Τετάρτη θα διεξαχθεί το Eurogroup.

Την Πέμπτη εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση της ρευστότητας με απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως όλες οι προτάσεις είναι κοστολογημένες και έχουν την σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι «δεν θα επιβαρύνουν μισθωτούς, συνταξιούχους, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3,2 δις ευρώ θα προκύψουν από 

– μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
– εντατικούς ελέγχους στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
– από τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
– από την λοταρία των αποδείξεων, και
– από τις άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.

Κυβερνητική επίθεση σε «μαύρο» χρήμα και λαθρεμπόριο με τρία νομοσχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το Πάσχα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδιο για το αδήλωτο μαύρο χρήμα, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και το κυνήγι των λαθραίων τσιγάρων.

Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πιο «ώριμο» το οποίο θα κατατεθεί και πρώτο είναι το νομοσχέδιο για το ¨αδήλωτο χρήμα¨. Η κυρίαρχη σκέψη που υπάρχει είναι να επιβληθεί συντελεστής εφάπαξ φορολόγησης 15% με την υποχρέωση και μόνο της δήλωσης των χρημάτων. Όμως, δεν έχουν καταλήξει στην τελική απόφαση για τον συντελεστή καθότι υπάρχουν εισηγήσεις για μικρότερο ποσοστό, καθώς και σκέψεις για μεγαλύτερο.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μπουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ θα απελευθερωθούν και κεφάλαια τα οποία θα μπορούν πλέον νόμιμα να ¨πέσουν¨ στην οικονομία είτε για επενδύσεις, είτε για αγορές μεγάλης αξίας.

Τα άλλα δύο νομοσχέδια θα ακολουθήσουν καθότι και από αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα βάλει στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων στερεί από τα δημόσια ταμεία έσοδα από 2 ως 2,5 δις. ευρώ

Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση επί της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, παρά την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα.

Κυβέρνηση: Δεν θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε αν δεν εκταμιεύσετε τις δόσεις

Με ένα μακροσκελές non paper 11 σημείων η κυβέρνηση κάνει απολογισμό των δυο μηνών που ασκεί εξουσία και προειδοποιεί τους δανειστές ότι δεν θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις.
Όπως αναφέρει επίσης, στους δυο μήνες ζωής της η κυβέρνηση έχει ασκήσει νομοθετικό έργο, και τονίζει ότι: «…Κεντρικό ζήτημα, βέβαια, της κυβερνητικής πολιτικής το δίμηνο αυτό, υπήρξε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας».

Κατηγορεί επίσης την προηγούμενη κυβέρνηση ότι κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση και προσθέτει ότι «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό (T. Bills).»

Προειδοποιεί μάλιστα ότι: «..δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.»

newsit.gr