Στην κρητική γη αναπαύεται πια ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, του οποίου η ιστορία και το τραγικό τέλος συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Στο Σελλί Ρεθύμνου, γενέτειρα του πατέρα του στους πρόποδες του όρους Βρύσινα, εκατοντάδες ανθρώπων από τις 07:30, οπότε έφτασε η σoρός του φοιτητή, απαντήθηκαν για τελευταία φορά, με το χαριτωμένο παιδί, όπως πολλοί το χαρακτήρισαν, και πλήθος κατέκλεισε την εκκλησία, όπου εψάλη ίσως η πιο σιωπηρή εξόδιος ακολουθία, μέσα σε βαρύ πένθος για ολόκληρη την Κρήτη.

Ο 20χρονος Βαγγέλης, σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων «δέχτηκε» τον ανείπωτο πόνο όχι μόνον των μικρών κοινωνιών του Σελλίου και των Αρμένων, αλλά και χιλιάδων αγνώστων, που θέλοντας με την παρουσία τους να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, βρέθηκαν στο πλευρό της χαροκαμένης οικογένειας.Σπουδαστής Γαλακτομικής Σχολής: «Με κατηγορούν άδικα»

Ανάμεσα τους, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Κώστας Μελίδης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της, καθώς επίσης και συνσπουδαστές του Βαγγέλη από τη σχολή του.

Όλα συνέβησαν εκεί, συναπαντήματα, μνημόσυνο και κηδεία μαζί, στον τόπο που ο Βαγγέλης λάτρευε.

Το Σελλί ήταν ο τόπος που ήθελε να βρίσκεται περισσότερο, η γενέτειρα του πατέρα του, όπου εργαζόταν εθελοντικά κάθε καλοκαίρι για να στηρίξει τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στην εξόδιο ακολουθία όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων τόσο από το Ρέθυμνο όσο και των όμορων νομών.

Μεταξύ των στεφάνων, υπήρχε και εκείνο του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Στέφανα απέστειλαν σύλλογοί και σωματεία Κρητών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σύλλογοι φοιτητών, πανεπιστημιακών και όχι μόνο, σχολών της χώρας. Ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν όλοι για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας που με σταθερά βήματα αρχίζει και «μολύνει» τις κατά τόπους κοινωνίες.

«Βαγγέλη, Καλό Παράδεισο»

Χιλιάδες νέοι από το νησί κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί έως και αργά το μεσημέρι οπότε ολοκληρώθηκε η μαζική προσέλευση του κόσμου, τόσο την εκκλησία όσο και το κοιμητήρι, κρατώντας στο χέρι ένα λευκό τριαντάφυλλο με λευκές κορδέλες.

Απόλυτη σιωπή επικρατούσε, ενώ η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν φίλοι και συγγενείς του Βαγγέλη συνόδευσαν τη σορό του εκτός σπιτιού με εκατοντάδες μπαλωθιές, όπως το κρητικό έθιμο επιβάλλει.


«Το άσπρο φέρετρο και τα άσπρα κουφέτα, ας υποδείξουν στους κυβερνώντες ότι εμείς θέλουμε αυτό το χρώμα… Το λευκό, το αλέκιαστο. Γι αυτό θα αγωνιστούμε όλα τα παιδιά που είμαστε σήμερα δίπλα στον Βαγγέλη».

Αυτό ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο νεαρή εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φίλη από παιδιά με τον Βαγγέλη.

real.gr