550_334_401854

Μαραθώνιες ήταν οι διαπραγματεύσεις της επταμερούς διάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προτείνει αλλαγές μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήσαμε». «Πότε θα γίνει η αποτίμηση αυτών των πρωτοβουλιών δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το πω. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Αλλά για να αρχίσει η διαδικασία σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κατάλογος από την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε διάθεση και βούληση να παρουσιάσει αυτόν τον κατάλογο» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε πνεύμα συνεργασίας.Τονίσαμε ότι σε πνεύμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης θεωρήσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε…» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι «θα προσπαθήσουμε εμείς και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των δεσμεύσεων».

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Συμφωνήσαμε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας. Τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση θα μας στείλει έναν πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει.Θα σταλεί στην Αθήνα ομάδα διερεύνησης πεπραγμένων (fact finding mission)

Η Αθήνα δεσμεύτηκε και ανέλαβε την ευθύνη να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Ολα πρέπει αν γίνουν γρήγορα».

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πηγή της Kομισιόν βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Η ίδια πηγή σημείωνε στο Real.gr ότι φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων ως προς τη διαδικασία με την οποία θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποχρεώσεων της χώρας με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Η πρόοδος αφορά μετά από 90 λεπτά συζητήσεων τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί μια λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων με τα οποία θα προχωρήσει άμεσα η ελληνική πλευρά σε συνεννόηση με τους θεσμούς στην Αθήνα ώστε και οι εταίροι με τη σειρά τους να είναι σε θέση να αρχίσουν την εκταμίευση χρημάτων της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα.

Η ίδια πηγή της Κομισιόν διαπιστώνει ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στην εφαρμογή της ίδιας συμφωνίας και το μόνο που απομένει είναι η τεχνική της τεκμηρίωση.

Μετέφερε ακόμα στον Τύπο ότι, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε τα έντονα παράπονα της Κομισιόν στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που οι ελληνικές αρχές μεταχειρίστηκαν τα κλιμάκια της Κομισιόν στην Αθήνα και τη δυσχέρεια παροχής στοιχείων που ήταν απαραίτητα για τον υπολογισμό των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση η επταμερής αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στον επακριβή προσδιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας το επόμενο διάστημα και τη σύνδεση δράσεων και εκταμιεύσεων.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες από την Κομισιόν κάνουν λόγο ότι αυτή τη στιγμή στη διάσκεψη υπάρχει μόνο μια ερμηνεία της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου και έχει γίνει πλέον σαφές ότι πρέπει να σταματήσει η διχαστική ρητορική, να επικεντρωθούμε στη δράση και να γίνουν πράξη μια σειρά από μεταρρυθμίσεις χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος από την κυβέρνηση και τις οποίες η Ευρωζώνη επιθυμεί έτσι και αλλιώς να δει να υλοποιούνται.

Οι ίδιες πληροφορίες, δεν βλέπουν το λόγο για σύγκλιση κάποιου εκτάκτου Eurogroup τις επόμενες μέρες.

real.gr