Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την επιμόρφωση 16.500 εκπαιδευτικών σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Με συστηματική καταγραφή περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, προσπαθεί το υπουργείο να χαράξει τη δράση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. Κεντρική κατεύθυνση φαίνεται να είναι η ενίσχυση των δομών αγωγής υγείας, προκειμένου μαθητές και γενικά η εκπαιδευτική κοινότητα να μπορούν να παρέμβουν όταν υπάρχουν τέτοια επεισόδια.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως προς την αισθητική αγωγή και την τέχνη, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ μειωμένο στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “η πολιτιστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει ασπίδα για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, φτάνει αυτό να γίνει με σχέδιο και τεκμηριωμένο τρόπο” όπως τόνισε ο Τ. Κουράκης.

Προτεραιότητα για το υπουργείο είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υποστηρίζονται οι σχολικές μονάδες από ψυχολόγο με κατεύθυνση τα ίδια τα παιδιά να είναι σε θέση να πάρουν έγκαιρα την κατάσταση στα χέρια τους όταν πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοια περιστατικά.

Κατά τη συζήτηση, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία για να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση του θέματος και θύμισε ότι η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε καταθέσει αναφορά για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και τις κακές συνθήκες φοίτησης, αναφορά που είχε προσυπογράψει και ο άτυχος Βαγγέλης Γιακουμάκης.

aftodioikisi.gr