www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Θαύματα από την ΕΚΤ και τον Mario Draghi το Μαξίμου δεν περίμενε. Η χθεσινή ψυχρολουσία όμως του «σταγονόμετρου» στην χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, θορύβησε ακόμη περισσότερο το Μαξίμου, διότι η μάχη που δίνεται για την αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος είναι μέρα με τη μέρα.

«Η αύξηση του ορίου του ELA στα 500 εκατ. είναι ψίχουλα αλλά ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο Draghi δεν αύξησε το όριο του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό διότι είναι ενδεικτικό της διάθεσης των δανειστών. Έχουν αποφασίσει να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα» ανέφερε χθες στο Capital.gr, κορυφαίος υπουργός της Κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου της ΕΚΤ.

Ούτε η υποδόση του Eurogroup θα δώσει πραγματική διέξοδο στην κατάσταση, εξήγησε η ίδια πηγή

«Δεν μας λύνουν τα προβληματα αυτά τα μικρά ποσά, ούτε αυτή η λογική του μαρτυρίου της σταγόνας που ακολουθείται προκειμένου να οδηγηθούμε σε τρίτο μνημόνιο. Διότι αυτό θέλουν. Η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, το οποίο οι δανειστές δεν σκοπεύουν να επιλύσουν εάν δεν λάβουμε όλες τις δεσμεύσεις που θέλουν».

Αυτό αποτελεί μάλλον κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό επιτελείο, όπου το φλερτ της χώρας με το «πιστωτικό γεγονός» τους επόμενους μήνες, είναι ορατός κίνδυνος.

Η δυσαρέσκεια πάντως στην Κυβέρνηση είναι πολλαπλών κατευθύνσεων.

Δυσαρέσκεια με Στουρνάρα

Υπάρχει καταρχήν… γενικευμένη δυσθυμία για τη στάση που έχει τηρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας ως Διοικητής της ΕΚΤ, στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

«Έπρεπε να έχει χαλάσει τον κόσμο , όχι να στέκεται παρατηρητής. Αυτή είναι η δουλειά του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Νίπτει τας χείρας του και η προσφορά του είναι αναντίστοιχη των καθηκόντων του» εξηγούσε έτερος υπουργός, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η διαρροή του κ. Τσίπρα για το τηλεφώνημα στον κ. Στουρνάρα, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου της ΕΚΤ, με την οποία τον καλούσε να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του, ήταν στην κατεύθυνση της «συγκεκαλυμένης» κριτικής για το γεγονός πως …δεν την έκανε.

Πριν από λίγο ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ, πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό αναλυτικά για όσα διημείφθησαν στη «φωλιά΄ του Draghi.

Η λίστα Βαρουφάκη

Κι επειδή ο «θησαυρός» της ΕΚΤ είναι άνθρακας για τη χώρα, το βλέμμα και οι ελπίδες του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένες στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου θα αποφασιστεί εάν οι μεταρρυθμίσεις που θα κομίσει η Αθήνα ως πρόταση, δια χειρός Βαρουφάκη, θα καταστούν ικανές να ΄ξεκλειδώσουν» μέρος της δόσης που έχει άμεση ανάγκη η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα έχει καταρτιστεί και έχουν εμπλουτιστεί και εξειδικευτεί τα έξι μέτρα που είχε αρχικώς στείλει επιγραμματικά ο έλληνας ΥΠΟΙΚ στους δανειστές.

«είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους, δε νομίζω ότι θα υπάρξει ζήτημα τη Δευτέρα, δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις» εξέφρασε την εκτίμηση στο Capital άλλος υπουργός, ο οποίος έχει ιδία γνώση του περιεχομένου της λίστας.

Η ανησυχία πάντως του Μαξίμου, είναι ότι διαβλέπει πίσω από τις πιέσεις των εταίρων, τη στόχευση να συρθεί η χώρα σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα του …email Χαρδούβελη  που αποκρούει έως τώρα μετά βδελυγμίας, η Κυβέρνηση.

«Είναι προφανές ότι αυτό επιθυμούν αλλά δεν πρέπει επουδενί να υποχωρήσει η χώρα. Δεν βγαίνει πουθενά με αυτές τις πολιτικές, πρέπει να συγκρουστούμε ευθέως, να εκπονήσουμε εναλλακτικό σχέδιο δράσης, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις πολιτικές. Ούτε το θέλουμε, ούτε το μπορούμε», σχολίασε επ αυτού κορυφαίος υπουργός ο οποίος έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική άλλωστε για το περεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup.

Ο Γιάννης Δραγασάκης ωστόσο, εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος: «Η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει», διατρανώνει.

Οψόμεθα εάν αυτό θα οδηγήσει σε «ονοματοδοσία» ενός πράγματι νέου προγράμματος ή σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.