Την πολιτική βούληση με άμεσες πρωτοβουλίες να επιλύσει, στο μέτρο του εφικτού,  τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ, εξέφρασαν με τις παρεμβάσεις τους στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης και η Αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, παρόντος του Γ.Γ. του υπουργείου  Δημήτρη Χασάπη.

Αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι:«το υπουργείο θα ζητήσει – σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- από την ΔΕΗ την υπαγωγή όλων των Πανεπιστημίων  και ΤΕΙ στο μειωμένο τιμολόγιο, καθώς και την απαλλαγή τους από τα Δημοτικά Τέλη σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.»

Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των Ανώτατων Ιδρυμάτων ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Φίλης επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμαώστε από την νέα χρονιά να αρχίσει η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από ευρείες συναινέσεις.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας, τόνισε ότι:  «πρόθεση του υπουργείου είναι, σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές να προχωρήσει στην επίλυσή τους με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται.»

Επανέλαβε ότι: «ενόψει εκλογών σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ , τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτήν την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.»

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας  εξερχόμενος από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

«Η κυβέρνηση και οι πρυτάνεις έχουμε μια κοινή αγωνία να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο. Αυτό το θεσμό που έχει συμβάλει τα μέγιστα και μπορεί να συμβάλει  στην ανάπτυξη της χώρας και την προκοπή του λαού. Να το βοηθήσουμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής  δυσπραγίας να αποτελέσει μοχλό μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας της χώρας.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να το βοηθήσουμε όλοι και από μέσα και από έξω.  Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, είμαστε σε κοινή πορεία υπάρχει συναντίληψη. Όποια προβλήματα  λειτουργικά και επείγοντα προκύψουν συναινετικά θα τα επιλύσουμε.

Για τα οικονομικά ζητήματα που οι Πρυτάνεις επεσήμαναν, αυτά είναι γνωστά σε όλους μας,  με τις συνεχείς περικοπές τα τελευταία χρόνια της κρατικής επιχορήγησης . Αυτά είναι θέματα που αφορούν όλους μας,  δεν αφορούν μόνο το Πανεπιστήμιο  αλλά ολόκληρη την ελληνική  οικονομία. Εχουμε σκέψεις για να περιστείλουμε έξοδα που επιβαρύνουν  το Πανεπιστήμιο, όπως  για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος.  Είμαστε σε μία διαδικασία συζήτησης με τη ΔΕΗ, προκειμένου  να εντάξουμε τα Πανεπιστήμια στα μειωμένα τιμολόγια.

Θα κουβεντιάσουμε και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μία μείωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, διότι νομίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να ενισχυθούν από τους τοπικούς φορείς.

Υπάρχουν ακόμη σκέψεις όπως η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και για μια πιο ευέλικτη διαδικασία, όπως τα θέματα της καθαριότητας και της ασφάλειας. Να φύγουμε από το ακριβό εργολαβικό μοντέλο και να οδηγηθούμε  σε φθηνότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες  για το Πανεπιστήμιο».

Σε ερώτηση για τον εθνικό διάλογο ο κ. Φίλης απάντησε:

«Δεν βιαζόμαστε να έχουμε ένα έτοιμο νομοσχέδιο. Αντιθέτως επισπεύδουμε τον εθνικό διάλογο προκειμένου ως την Άνοιξη να έχουμε ορισμένες καταλήξεις σε μείζονα ζητήματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ειδικότερα για τα Πανεπιστήμια, αξιοποιώντας το δημοσιοποιημένο νομοσχέδιο  αλλά και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, σε έναν απροκατάληπτο και  ευρύ διάλογο. Ο διάλογος δεν θα περιοριστεί σε κάποιες κουβέντες σε  μία  επιτροπή αλλά θα αγκαλιάσει το σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδωνΟι βασικές μεταρρυθμίσεις του νόμου είναι αντικείμενο διαλόγου».

Σε ερώτηση αν ετέθη από τους Πρυτάνεις το θέμα της έκδοσης ΠΝΠ για τις εκλογές των πρυτανικών αρχών στα Πανεπιστήμια είπε:

«Νομίζω ότι υπάρχει κλίμα συμφωνίας για την αποκατάσταση του δημοκρατικού δικαιώματος των Πανεπιστημιακών να μπορούν να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν».

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επίθεση εναντίον Πανεπιστημιακού του ΕΚΠΑ σχολίασε:

«Προφανές είναι ότι κάθε πράξη βίας μας βρίσκει αντίθετους. Στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να υπάρχει διάλογος και συνεργασία . Ακόμη  και για τις θέσεις που λογικό είναι να υπάρχει διαφορά απόψεων εντός του Πανεπιστημίου δεν πρέπει αυτές να καταλήγουν σε πράξεις βίας.
Θα ήθελα όμως για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των λεγόμενων διαθεσίμων και άλλων  συνδικαλιστών, σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία βασιμότητα . Οι άνθρωποι έχουν δικαιωθεί  για τους αγώνες που έχουν κάνει και επιστρέφουν στο Πανεπιστήμιο».

http://www.esos.gr/