Με την έκθεση «Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της ιστορίας» η πρεμιέρα των Εορτών Εξόδου(ΦΩΤΟ)

dieksodos_mesologgi_onairnews6

dieksodos_mesologgi_onairnews5

Με την έκθεση «Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της ιστορίας» του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα η πρεμιέρα και φέτος η «Διέξοδος»  των Εορτών Εξόδου.

Πρόκειται για μια εικαστική τριλογία εμπνευσμένη από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού με δημιουργίες από αλάτια, σπαράγματα και απομεινάρια της Μαύρης και Άσπρης Αλυκής του Μεσολογγίου την οποία προλόγισε  ο «φίλος» της «Διεξόδου» δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλλιος.

Ο κ.Κορδόσης ιδρύτης της  «Διεξόδου» στην ομιλία του μίλησε για το έργο του Βαγγέλη Ρόμπολα και την επιτακτική  ανάγκη δημιουργίας ενός Μουσείου Άλατος στο Μεσολόγγι.

Ολιγόλεπτος και σεμνός ο Βαγγέλης Ρόμπολας ευχαρίστησε τον Νίκο Κορδόση και τον κόσμο που ήρθε στα εγκαίνια και στην συνέχεια ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ.Νίκος Καραπάνος μίλησε για το εξαίσιο έργο που προσφέρει η Διέξοδος και πως η δημιουργία του Μουσείου άλατος στο Μεσολόγγι έχει  ήδη δρομολογηθεί και σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα.Στην συνέχεια κήρυξε από το βήμα του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» την έναρξη των φετινών Γιορτών Εξόδου ενώ στη συνέχεια εγκαινίασε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.Κοσμά την έκθεση του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα «Το ΑΛΑΣ της γης – ΑΛΑΣ της Ιστορίας».

Ο Βαγγέλης Ρόμπολας, ο ζωγράφος και εικαστικός επιμελητής της «Διεξόδου», έχοντας την τύχη να ζει σ΄έναν τόπο πραγματικά ποιητικό, ποτισμένος από τη γοητεία του τοπίου του, τις μυρωδιές και την αρμύρα της μοναδικής του λιμνοθάλασσας,  δημιούργησε με την καλλιτεχνική  ευαισθησία που τον διακρίνει  μια ιδιαίτερη εικαστική τριλογία πάνω στην αίγλη του απέραντου λευκού και της ονειρικής λιμνοθαλασσιώτικης γαλήνης με τον γενικό τίτλο «Το ΑΛΑΣ της γης  – ΑΛΑΣ της ιστορίας».

Η έκθεσή του, με δημιουργίες από αλάτι της Μαύρης και Άσπρης Αλυκής του Μεσολογγίου  καθώς επίσης από σπαράγματα και απομεινάρια της φύσης και των ανθρώπων που περισυνέλεξε, είναι εμπνευσμένη από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και χωρίζεται  σε τρείς ενότητες.

Η πρώτη, «Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ» αναφέρεται στην σύγκρουση και στο δίλημμα των πολιορκημένων. Ζωή ή θάνατος? Απρίλης μήνας ήτανε και ενώ η φύση τους καλούσε να ζήσουν, αυτοί βίωναν το μαρτύριο, την εξαθλίωση, την πείνα και τον θάνατο.

Η δεύτερη, «Η ΘΥΣΙΑ», είναι μια προσευχή, μια ικεσία, ένα μνημόσυνο σ΄αυτούς που έπεσαν ελεύθεροι, παράλληλα όμως και ένα μήνυμα ανάστασης, αναγέννησης και επανάκτησης των όσων χάθηκαν. Και

Η Τρίτη, «Η ΕΞΟΔΟΣ», σηματοδοτεί το τέλος των δεινών, την αυλαία της τραγωδίας και την κάθαρση του επισκέπτη – θεατή. Ενός θεατή του οποίου η κίνηση και η συμπεριφορά καθορίζει και την τύχη του πλανήτη γη.

Η έκθεση θα λειτουργεί κάθε καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης)  από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών ή για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σχολείων η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας  μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη επιμελήτρια (26310 51260 και 6976 643610).

onairnews.gr