Μοχλός τοπικής ανάπτυξης οι ιστορικοί τόποι.Του Γ.Ασημακόπουλου

Η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι, το Θέρμο και η ευρύτερη περιοχή από τη Δωρίδα έως την Τριχωνίδα έχουν μοναδική ιστορία: Ναυμαχία του Lepanto, Αιτωλική Συμπολιτεία, Έξοδος του Μεσολογγίου και άλλα πολλά. Ο τόπος μας έχει συνδεθεί με προσωπικότητες όπως ο Θερβάντες, ο Βύρων και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Τα παραπάνω εκτός από πηγή έμπνευσης μπορούν να γίνουν και μοχλός τοπικής ανάπτυξης. Αρκεί να ταυτοποιηθεί ο τόπος μας με την κληρονομιά του (ποιος γνωρίζει που είναι το Lepanto και που η Αιιτωλική Συμπολιτεία) και αυτή να αναδειχθεί με δραστηριότητες, μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος. Αν γίνουν αυτά η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Τουρισμό δεν προκαλούν μόνο οι παραλίες και η φυσιολατρία, αλλά και οι ιστορικοί τόποι που έχουν αναδείξει την ταυτότητά τους και προσφέρουν σημεία ενδιαφέροντος στον επισκέπτη.

Και εδώ είναι το έλλειμμα: από τη μία το κεντρικό Κράτος που ασχολείται μόνο με ότι αφορά την Κλασσική και Βυζαντινή περίοδο και από την άλλη η απουσία τοπικών πρωτοβουλιών έχουν απενεργοποιήσει σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό.