imagehandler

Η τραγική κατάληξη που είχε η σχέση 39χρονης γυναίκας με τον 26χρονο δράστη, έπειτα από πέντε χρόνια κοινού βίου

Μνήμες από τη δολοφονία της 39χρονης Άρτεμις Γαβαλά, στο Πόρτο Γερμενό το 2013 αναμένεται να «ξυπνήσουν» και πάλι, καθώς σήμερα ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Δράστης του εγκλήματος, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, ο κατά 13 χρόνια νεότερος σύντροφός της.

Όπως προέκυψε σε πρώτο βαθμό, ήταν ξημερώματα της 14ης Μαΐου του 2013, όταν η άτυχη 39χρονη μαζί με το 26χρονο σύντροφό της επισκέφθηκαν το εξοχικό των γονιών του, στο Πόρτο Γερμενό. Εκεί λογομάχησαν έντονα και ο 26χρονος έπιασε την Άρτεμη από το λαιμό, με αποτέλεσμα η 39χρονη να χάσει τις αισθήσεις και να πάθει καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο επέβαλε στον 26χρονο, κάθειρξη 18 ετών καθώς του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ωστόσο, τον κήρυξε αθώο για την κλοπή κάποιων κοσμημάτων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κοσμήματα που ανήκαν στο θύμα και βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον πατέρα του δράστη αλλά δεν το χρησιμοποιούσε πολύ συχνά.

Η άτυχη κοπέλα είχε βρεθεί νεκρή, σ’ ένα απόμερο σημείο, σκεπασμένη με κλαδιά,  μακριά από το εξοχικό του 26χρονου. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο δράστης είχε υποστηρίξει κατά το στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης, αφαίρεσε από την τσέπη του παντελονιού της τόσο την αστυνομική της ταυτότητα, όσο και το κινητό της, προκειμένου να μην μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα σε περίπτωση ανεύρεσής της.

Κατά την απολογία του στο δικαστήριο, ο 26χρονος υποστήριξε πως εκείνο το βράδυ στο Πόρτο Γερμενό, η Άρτεμις ξεκίνησε να του φωνάζει και να του ζητάει να μιλήσει στους γονείς του για τον επικείμενο γάμο τους. Κάποια στιγμή, όπως ισχυρίστηκε ο δράστης, η 39χρονη ανέβασε πολύ την ένταση και τότε εκείνος την έπιασε από το πρόσωπο για να την αναγκάσει να του δώσει σημασία και να τον ακούσει. Τότε, η Άρτεμις άρχισε να μην αντιδρά και σωριάστηκε στο πάτωμα.

Τα ακριβή αίτια θανάτου του θύματος απασχόλησαν έντονα την αποδεικτική διαδικασία, σε πρώτο βαθμό, γι΄ αυτό, άλλωστε, κλήθηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες, ιατροδικαστές και τεχνικοί σύμβουλοι και από τις δύο πλευρές.

Ο ιατροδικαστής  που είχε κληθεί στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα της Άρτεμις, διαπίστωσε, μακροσκοπικά στραγγαλισμό. Μετέπειτα, ωστόσο,  που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή, δεν του προέκυψε στραγγαλισμός, ενώ από την ιστολογική εξέταση προέκυψε πνευμονική εμβολή.

Σύμφωνα όμως με τον ιατροδικαστή που εξετάστηκε ως μάρτυρας στο δικαστήριο μετά από αίτημα της δικηγόρου της οικογένειας του θύματος,  ο θάνατος της 39χρονης ήταν βίαιος, ασφυκτικός και απότομος, μετά από συμπίεση τραχήλου,  ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι υπήρξε στραγγαλισμός με τα χέρια.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε στο γυμναστήριο όπου εργαζόταν η Άρτεμις, ως ρεσεψιονίστ. Η Άρτεμις ήταν ήδη παντρεμένη, ενώ ο δράστης που ήταν κατά πολύ νεότερός της, πήγαινε σε σχολή οδοντοτεχνικών και δούλευε ως διανομέας φαγητού. Κάποια στιγμή η Άρτεμις και ο δράστης έμειναν κάτω από την ίδια στέγη, αλλά μετά από καιρό, ήρθαν και τα πρώτα «σύννεφα» στη σχέση τους. Η Άρτεμις ζητούσε επίμονα να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια, ενώ ο δράστης ήθελε να τακτοποιηθεί, πρώτα, επαγγελματικά.

protothema.gr