550_334_11653

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Αυτή τη φορά οι ερευνητές δεν διερεύνησαν τις επιπτώσεις που θα έχουν στο φυσικό περιβάλλον οι συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές αλλά τις επιπτώσεις που θα έχουν στη διατροφική μας απόλαυση.

Οπως αναφέρουν μια σειρά από καθημερινής κατανάλωσης τροφές θα υποστούν διάφορες αρνητικές για την οδοντοστοιχία και τον ουρανίσκο μας μεταβολές.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει σε διάφορα ζώα που καταναλώνει καθημερινά ο άνθρωπος(βοοειδή, χοίρους, κοτόπουλα) αύξηση του άγχους τους.

Αυτό το «θερμικό στρες», όπως το αποκαλούν οι ερευνητές, θα κάνει τόσο το βοδινό όσο και το χοιρινό κρέας πιο σκληρό από ότι είναι σήμερα ενώ το κρέας του κοτόπουλου θα γίνει πιο ινώδες.

Τα κρεμμύδια, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά θα έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος ενώ θα αλλοιωθεί προς το χειρότερο η γεύση αλλά και η υφή των καρότων. Οι αυξημένες θερμοκρασίες θα μειώσουν την ποσότητα των πρωτεϊνών του γάλατος γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των τυριών που θα παράγονται από αυτό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να οδηγήσει και σε αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών σε καλλιέργειες βασικών αγαθών όπως της πατάτας.

tovima.gr