Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Υπάρχουν μπροστά μας τρία ανοικτά ερωτήματα.

Πρώτον, πως τοποθετούμε την Παράταξή μας απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μια κυβερνητική συνεργασία με εκ διαμέτρου αντίθετο ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό.

Δεύτερον, με ποιούς όρους προχωράμε στο Συνέδριο και στην εκλογή των νέων οργάνων και τρίτον ποιος είναι ο σύγχρονος ιδεολογικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ και μέσα από ποιο πλαίσιο θα τον υπηρετήσουμε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ήταν απογοητευτικό και άδικο για το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα εδώ οφείλουμε να δούμε τα λάθη που κάναμε. Να τα διορθώσουμε με επιμονή και να προχωρήσουμε μπροστά. Να αποφύγουμε την ηττοπάθεια και να  προσδεθούμε στη λογική της αλήθειας.

Τώρα που «το φύλλο συκής» της συμφωνίας αποκαλύπτει τη γύμνια της Κυβέρνησης. Τώρα που οι συνωμοσιολόγοι κάνουν τη στροφή στον ρεαλισμό.

Σήμερα, οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να παραδεχτούν την επικίνδυνη παραίσθηση που τους εγκλώβισε η γραμμή «Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο». Έχουν πιστέψει ότι μπορούμε να πουλήσουμε τσαμπουκά στους εταίρους και να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις μας. Σε μικρό όμως διάστημα η αλήθεια που θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Εκείνη τη στιγμή εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Να μπορούμε πλέον να προτείνουμε λύσεις ανάκαμψης με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε να δούμε τη σημερινή κατάσταση μέσα από τα μάτια του πολίτη.

Κι όταν έρθει η στιγμή που τα αυτιά του πολίτη θα μπορούν να μας ακούσουν, να του παρουσιάσουμε όχι μια «δημιουργική ασάφεια» αλλά μια «σαφήνεια με περιεχόμενο».

Ήδη τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των πρώτων ημερών της Κυβέρνησης δίνουν χώρο σε εμάς να αναδείξουμε όσα πετύχαμε στη δύσκολη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Να αναδείξουμε έστω και αργά ότι η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε στο δικό μας σχέδιο, σ’ αυτό που αργά ή γρήγορα αλλά με πιο επώδυνο τρόπο θα οδηγηθεί και η σημερινή Κυβέρνηση.

Αν δεν τα καταφέρουμε, αν τροχοδρομήσουμε σε εσωστρέφεια και αλληλοσυγκρούσεις, αν δεν αξιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία που αποκόμισαν τα στελέχη μας που ήταν στην Κυβέρνηση κι αν δεν καθίσουμε όλοι μαζί να φτιάξουμε τη νέα πολιτική μας πρόταση, ένα συνεκτικό σχέδιο-πλαίσιο με συγκεκριμένους στόχους, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που ελλοχεύει. Τον κίνδυνο που περιμένει την πατρίδα μας στη γωνία και λέγεται Χρυσή Αυγή.

Πολύ φοβάμαι ότι

  • μόλις διαψευσθεί το μήνυμα της χαλάρωσης σε σχέση με τα δημοσιονομικά έσοδα,

  • μόλις διαψευσθεί το μήνυμα της χαλάρωσης σε σχέση με τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων,

  • μόλις οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι κινδυνεύει η χώρα να πάει σε τρίτο μνημόνιο, ότι θα χρειαστεί νέο δάνειο με σκληρότερους ίσως όρους, τότε ο θυμός, η αγανάκτηση, η απογοήτευση θα είναι τεράστια.

Γιατί το «λεφτά υπάρχουν» που έγινε «Ζάππειο» και μετά «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» θα είναι η συνέχεια του ίδιου ψέματος που κοστίζει πικρά στον πολίτη. Με την απώλεια του εισοδήματος, την απώλεια των θέσεων εργασίας και την ανεργία, με την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, με τον τερματισμό της ανταποδοτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης και του φορολογικού συστήματος. Κυρίως όμως με την απώλεια της ΕΛΠΙΔΑΣ. Αυτής που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόωρα και χωρίς κόπο έρχεται.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Είμαι σίγουρος ότι ακόμη κι αν μας πονάει που η Παράταξη έχασε τη μεγάλη της κοινωνική επιρροή, δεν θα μπούμε στη λογική των εύκολων λόγων.

Θα προτάξουμε όσα μας ενώνουν με την Κυβέρνηση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δεν θα λέμε ΟΧΙ σε όλα.

Δεν θα ονομάσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει λύση στη χώρα- έστω και χειρότερη από αυτή που προτείναμε- πραξικόπημα.

Είμαι βέβαιος ότι θα την στηρίξουμε με ρεαλισμό και με πατριωτική συνείδηση, όπου συμφωνούμε.

Ο αντιπολιτευτικός μας λόγος θα είναι γόνιμος και εποικοδομητικός.

Στα δύσκολα θα είμαστε παρόντες συμβάλλοντας θετικά.

Θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να εκτεθεί μέσα από τη δύσκολη πραγματικότητα.

Αυτή άλλωστε είναι ο καλύτερος κριτής. Τώρα που τα προεκλογικά εύκολα λόγια έλαβαν τέλος. Τώρα που η μεγάλη πρόκληση της διακυβέρνησης της χώρας από μια Κυβέρνηση με αριστερό πυρήνα χτυπάει στα βράχια.

Πολλοί ρωτούν τι θα έκανε σήμερα το ΠΑΣΟΚ αν η λαϊκή ετυμηγορία ήταν διαφορετική στις εκλογές.

Τους απαντάμε ότι ΥΠΗΡΧΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Είχε ΟΝΟΜΑ: Προληπτική πιστωτική γραμμή.

Τώρα αυτό δεν υπάρχει γιατί το Μνημόνιο παρατάθηκε μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Υπήρχε ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για να μπορούν να καλύπτουν οι ελληνικές τράπεζες τις ανάγκες ρευστότητας. Τώρα πρέπει να υπάρξει νέο Πρόγραμμα για να εξασφαλιστεί η ομαλή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει πρέπει να πάμε έτοιμοι να φτιάξουμε τη σύγχρονη πολιτική μας πρόταση.

Να ξεκαθαρίσουμε μέσα από ποιον δρόμο θα επανακαθορίσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία.

Να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα της επόμενης ημέρας και πως θα το επικοινωνήσουμε στους πολίτες.

Δεν έχουμε χρόνο για εσωτερικά μαχαιρώματα.

Αυτά μας κόστισαν κυρίως ηθικά.

Η βάση μας τα περιθωριοποίησε.

Το είδαμε στην κατάληξη που είχε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο άνθρωπος που επέλεξε με κάποια στελέχη που μόνο πήραν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έδωσαν τίποτα, να διασπάσει και να διχάσει την Παράταξη λίγη ώρα πριν την κρίσιμη μάχη.

Φταίμε όμως και εμείς.

Φταίμε που όλα τα προηγούμενα χρόνια συντηρήσαμε μια στρεβλή νοοτροπία μέσα από τη νομή της εξουσίας, τις καρέκλες και τα αξιώματα.

Και αυτή τη νοοτροπία την βιώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο πριν τις εκλογές.

Μέσα από τις αρνητικές απαντήσεις για να μπουν στα ψηφοδέλτια, στελέχη που μέχρι χθες είχαν κυβερνητικές αντιμισθίες. Στελέχη, που αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ να τα τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, δεν θα υπήρχαν στο πολιτικό προσκήνιο.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα κάνουν εύκολη κριτική σε όλους όσους δουλέψαμε σκληρά για να κρατήσουμε την Παράταξη όρθια.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ενώ δεν στήριξαν ποτέ τις οργανώσεις και τις ανάγκες αυτών, σήμερα μιλούν για ένα οργανωτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει καμία σχέση με το κραταιό μας παρελθόν.

Μια Παράταξη που λειτουργεί χωρίς τους πόρους του παρελθόντος, με πληγωμένους εργαζομένους.

Μια Παράταξη που λειτουργεί στην πραγματικότητα με το συναίσθημα όλων όσων ταυτιστήκαμε με τις προοδευτικές και κοινωνικές ιδέες του χώρου.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το Συνέδριό μας πρέπει να γίνει η Πρώτη Πράξη μιας νέας πορείας.

Να πάμε ενωμένοι στο στόχο να δομήσουμε τη νέα σχέση μας με την κοινωνία.

Κι αυτή η σχέση πρωτίστως πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και την ηθική.

Εύχομαι να τα καταφέρουμε και το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα. Να μπορέσει να εκφράσει τη σκέψη της σύγχρονης ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Εύχομαι ο λόγος μας να αγγίξει ξανά την κοινωνία. Όλους αυτούς που σήμερα υποφέρουν υπό το βάρος των πολιτικών λιτότητας.

Εύχομαι να βρούμε τις λύσεις και τις πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους πολλούς που βρίσκονται στριμωγμένοι ανάμεσα σε δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα, που θα τους δώσουν μια πραγματική και όχι μια κούφια ελπίδα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι κλείνοντας,

Στο Συνέδριο πρέπει να πάμε με όλα τα βήματα συμφωνημένα για να μη διαρραγεί η ενότητα, να μην υπάρξει εσωστρέφεια. Άλλωστε δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε.

Το Συνέδριο να είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, στην κοινωνία αλλά όχι να είναι ένα Συνέδριο που όποιος πέρασε, μπήκε μέσα, ψήφισε κι έφυγε. Πρέπει να είναι ένα Συνέδριο αξιακό, πολιτικό, προγραμματικό και να οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα για να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ο εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το πρώτο βήμα έγινε σήμερα με τη Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Καλό μας αγώνα λοιπόν και καλή μας επιτυχία.