Εμφάνιση Φωτό Ομιλίας.jpg

 

Στην  133η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και στις  εργασίες της Γεωπολιτικής Ομάδας 12+ στην οποία ανήκει η Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2015, παραβρέθηκε αντιπροσωπία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Κεντρικό θέμα της συνέλευσης ήταν «Η οικονομική και ηθική, επιτακτική ανάγκη, για πιο δίκαιη πιο ευφυή και πιο ανθρώπινη μετανάστευση» με  ομιλήτρια από Ελληνικής πλευράς την βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κα Τριανταφύλλου.

 

Η κα Τριανταφύλλου αφού αναφέρθηκε σε στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση σημείωσε, πως μπροστά στα προσφυγικά κύματα,  η χώρα μας όπως και άλλες νότιοευρωπαϊκές  χώρες, μεταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια από χώρα εξαγωγής σε χώρα υποδοχής μεταναστών:

«Μπροστά στα κύματα των μεταναστών και των προσφύγων, που εισρέουν στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδόν στο σύνολό τους, περνάνε σταδιακά από την αμηχανία και τη διστακτικότητα στη διαμόρφωση και εφαρμογή αυστηρά περιοριστικών ή και επιθετικών μέτρων και πολιτικών.

Ενώ πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο, με πολλαπλές διαστάσεις δύσκολο και πολύπλοκο, ωστόσο αντιμετωπίστηκε τα τελευταία χρόνια (25 τουλάχιστον) από τους ισχυρούς της γης σχεδόν αποκλειστικά με τη συνταγή της καταστολής, των περιορισμών, των διωγμών, ακόμα και των εγκλημάτων σε βάρος των απελπισμένων.

Στην Ευρώπη ενισχύθηκε το κοινό Ευρωπαϊκό συνοριακό σώμα FRONTEX με περιπολίες και δημιουργία παραρτημάτων σε χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Επίσης, ενθαρρύνθηκε η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι άτυπες επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις, προωθήθηκε το ηλεκτρονικό φακέλωμα καθώς και η πολύπλευρη ενίσχυση της συνθήκης Σέγκεν.

Η συνταγή αυτή απέτυχε παταγωδώς. Οι φράχτες, τα εθνικά λιμενικά σώματα, η FRONTEX, ακόμα και η απειλή θανάτου δεν αποτελούν εμπόδιο για όσους αναζητούν την ελπίδα».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και τέλος, τόνισε, πως απαιτείται αλλαγή της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την Ευρωπαϊκή συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υπαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας:

«Απαιτούνται η κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και του Συμφώνου Μετανάστευσης, για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας, την Ελλάδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που δεν επιθυμούν να παραμείνουν».