Αρκετά μεγάλα συγκοινωνιακά έργα πρόκειται να συνεχίσουν να κατασκευάζονται από το 2016 ως έργα phasing και χρηματοδότηση από το ΕΠ Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020.

Πρόκειται για τα 2 έργα Μετρό της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για την ολοκλήρωση κατασκευής αλλά και προμήθεια συρμών για τη βασική γραμμή από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία και την επέκταση προς Καλαμαριά που περιλαμβάνει κύριες εργασίες και προμήθεια συρμών. Η επέκταση προς Καλαμαριά περιλαμβάνει 5 σταθμούς, ξεκινά από τον σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και φτάνει μέχρι τον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ.

Για το Μετρό της Αθήνας θα έχουμε τη συνέχεια των έργων ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη θέση σε λειτουργία.

Εκτός όμως από αυτά έχουμε και άλλα σημαντικά έργα που θα συνεχιστούν ως έργα phasing και είναι τα παρακάτω:
1.Κατασκευή αυτοκινητόδρομου

 

(ολοκλήρωση των έργων)
2.Ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή
3.Εργασίες βελτίωσης της Εθνικής Οδου Λαμία-Καρπενήσι, τμήμα Καστρί-Μακρακώμη
4.Ολοκλήρωση κάθετου άξονα Εγνατίας Θεσσαλονίκη-Ποτίδαια-Κασσάνδρα, τμήμα Νέα Μουδανιά-Ποτίδαια
5.Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Διακοπτό-Ροδοδάφνη.

Στα παραπάνω έργα θα πρέπει να υπολογίσουμε και άλλα έργα που αναμένεται να ενταχθούν καθώς όπως αναφέρεται στην απάντηση υπάρχει υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για την τρίτη κατά σειρά αναθεώρηση του ισχύοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007-2013 «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com