Ο τάφος του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου ίσως φιλοσόφου της Αρχαίας Ελλάδας και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήλθε και επίσημα στο φως.

Ο τάφος, που αποκαλύφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΑΠΘ για τα 2.400 χρόνια Αριστοτέλη, ανακαλύφθηκε μετά από 20ετή αρχαιολογική έρευνα κοντά στη γενέτειρα του φιλοσόφου, τα αρχαία Στάγειρα, μαζί με το ηρώο που πιστεύεται ότι του αφιέρωσαν οι συμπολίτες του. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.

Αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη, πολυετείς έρευνες έχουν δώσει πληθώρα ισχυρών ενδείξεων ότι το μνημείο ταυτίζεται πλέον με τον σταγειρίτη φιλόσοφο. Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.

Πρόκειται για ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, πριν από 2.400 χρόνια. Οι Σταγειρίτες τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις -φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση» επισημαίνει στην Καθημερινή ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.

«Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη» υπογραμμίζει.