«Παράθυρο» Βαρουφάκη: Αν πάρουμε καλή συμφωνία μέχρι την Τρίτη, θα πούμε «ναι» στο δημοψήφισμα

«Εμείς λάβαμε 36% και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει το 50+1 του ελληνικού λαού» είπε για την πρόταση των δανειστών

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχείρησε να εξηγήσει γιατί η ελληνική κυβέρνηση απορρίπετι την πρόταση των θεσμών.

Όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά είπε στους θεσμούς ότι η πρότασή τους δεν θα πέρναγε από τη Βουλή και αυτό θα ήταν μια ρήξη από μόνο του.

«Τους εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε εντολή να δεχτούμε υφεσιακό πακέτο» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση για τη συμφωνία πρέπει να την λάβει το «50+1» του ελληνικού λαού.

«Εμείς λάβαμε 36% και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει το 50+1 του ελληνικού λαού. Ο πραγματικός λόγος που βρισκόμαστε ακόμα εδώ, είναι πως ποτέ δεν έγινε δεκτό από την άλλη πλευρά η αρχή του κοινού τόπου, το Μνημόνιο που κληρονομήσαμε και οι προτάσεις μιας καινούργιας κυβέρνησης. Ουσιαστικά, οι θεσμοί μας είπαν μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε συμφωνία θέλετε, αρκεί να είναι Μνημόνιο εξήγησε.

Επέρριψε, δε, ευθύνες στους εταίρους ότι μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, προσπάθησαν να μας ωθήσουν σε Μνημόνιο. «Ποτέ δεν σεβάστηκαν την απόφαση του Φεβρουαρίου» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι τώρα το Eurogroup συνεδριάζει για τα μέτρα που θα πάρει μετά την Τρίτη.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το πακέτο που πρότειναν οι θεσμοί είναι βαθιά υφεσιακό και βαθιά αναδιανεμητικό, όπως τα προηγούμενα μνημόνια, από τους ώμους των εχόντων σε αυτούς που δεν μπορούν. Είπε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί εν μέρει την ύφεση, σε ένδειξη καλής θέλησης.

Ακόμη, τόνισε ότι το χρηματοδοτικό πακέτο έπασχε τεχνικά από εσωτερικές αντιφάσεις. «Η κριτική που ασκήσαμε ήταν σε τεχνικό επίπεδο, οι αριθμοί δεν βγαίνουν» παρατήρησε.