Το αργότερο έως το Σάββατο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο τα 48 πρώτα προαπαιτούμενα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την φορολόγηση του ενοικίου, τις 100 δόσεις, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για την φοροδιαφυγή με κατασχέσεις και φυλάκιση.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνιμο «capital control» σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με στόχο το 2016 οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν μόνο το πλαστικό χρήμα.Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67

Μόνο όσοι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα προβλεπόμενα – ανά ταμείο, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα – ηλικιακά όρια καθώς και οι συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες και όσοι και όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας «διασώζονται» από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σταδιακά έως τα 67 και τα 62 για μειωμένη ή πλήρη με 40 χρόνια ασφάλισης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, καμία διάταξη ούτε για την έμμεση αύξηση της 35ετίας (έως τα 40, όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο) ούτε για τον τρόπο επιβολής της πρόσθετης ποινής – μείωσης 10% – επιπλέον του 6% ετησίως και του 30% για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

ΕΝΦΙΑ παντού και για όλους

Ένα ακόμη στοιχείο του πολυνομοσχεδίου είναι ότι από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα εξαιρεθεί κανένας. Ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμα και στα… ερείπια ή ακόμα και στους κατοίκους των παραδοσιακών οικισμών. Καθώς προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσής τους από 1.1.2015.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που το εκκαθαριστικό τους θα καταγράφει μικροποσά από 10 ευρώ και κάτω θα πρέπει να το πληρώσουν, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση στη φορολογία των ενοικίων με συντελεστή 15% σε εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Oι ισχύοντες σήμερα συντελεστές είναι 11% και 33%.