Μια φωνή αγανάκτησης και έντονης διαμαρτυρίας έγινε τη Δευτέρα η πόλη του Πύργου και διαδήλωσε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την απομάκρυνση των σκουπιδιών από τους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους και από τα χωριά, που εδώ και μήνες, «παλεύουν» με τον εφιάλτη των απορριμμάτων που συνεχίζουν να συσωρεύονται καθημερινά σε κάθε γωνιά.

Επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι Γονέων Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, δικηγόροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες και κάθε πολίτης που θίγεται από το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων, βρέθηκαν χθες, στους δρόμους του Πύργου και φώναξαν με ένα στόμα: «Δεν πάει άλλο».

Το μεγάλο συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα «για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια», ξεπέρασε κάθε προηγούμενο για τον Πύργο και συγκέντρωσε πάνω από 2 χιλιάδες κόσμου, που διαμαρτυρήθηκε για τον εφιάλτη των σκουπιδιών που ημέρα με την ημέρα γίνεται εντονότερος και απειλεί τη δημόσια υγεία. Η πορεία ξεκίνησε από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και ακολουθώντας την διαδρομή μέσα από το κέντρο της πόλης, κατέληξε στην κεντρική πλατεία και στο δημαρχείο, με μια στάση στα δικαστήρια.

«Σπιλώνεται η αξιοπρέπειά μας και αυτό πρέπει να σταματήσει», ήταν το σύνθημα που επικράτησε από τους μαθητές των σχολείων που καθ’ όλη την διάρκεια του συλλαλητηρίου, φώναζαν συνθήματα για την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών και την εξεύρεση λύσης στην διαχείριση των απορριμμάτων που ταλανίζει τον δήμο του Πύργου.

«Να φύγουν τώρα τα σκουπίδια»

Η οργή και η αγανάκτιση των κατοίκων του δήμου Πύργου αλλά και των εκπροσώπων των συλλόγων και των φορέων που συμμετείχαν χθες στο συλλαλητήριο, εκφράσθηκε στο ειρηνικό αλλά δυναμικό συλλαλητήριο το οποίο αποτέλεσε, «σταθμό» για την πόλη του Πύργου αλλά και ουσιαστική παρέμβαση των ίδιων των πολιτών για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Να φύγουν τώρα τα σκουπίδια» με μια φωνή, όλοι, απέδειξαν την δύναμη που έχει η πόλη του Πύργου στο να διεκδικεί και να κερδίζει την θέση που της αρμόζει.

Κατέθεσαν ψήφισμα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης – διαμαρτυρίας η Επιτροπή Αγώνα «για έναν Πύργο χωρίς σκουπίδια», εξέδοσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο επιδόθηκε στον αντιπερειφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, στην Εισαγγελέα Πύργου, Κατερίνα Πετούμενου και στον δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή ενώ λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης πορείας προς το δημαρχείο, το ψήφισμα ανέγνωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Πύργου, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

«Η κινητοποίηση – διαμαρτυρία δηλώνει την κοινωνική απονομιμοποίηση κάθε ενέργειας που οδήγησε τους πολίτες του Δήμου Πύργου σε αυτό το αδιέξοδο. Δηλώνει την έναρξη ενός εντατικού κοινωνικού ελέγχου με αυστηρά χαρακτηριστικά σε κάθε ενέργεια που θα έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλώνει το τέλος της ανοχής μας σε όλους αυτούς που «κεκλεισμένων των θυρών» έπαιρναν αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς να απολογούνται σε κανέναν, εις βάρος των πολιτών.

Εμείς, οι κάτοικοι του Δήμου Πύργου, ζούμε καθημερινά τον εφιάλτη της ανικανότητας των υπευθύνων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες που τους εξέλεξαν. Όμηροι της απραξίας της Δημοτικής Αρχής για την διαχείριση των απορριμάτων, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Απαιτούμε την άμεση αποκομιδή των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τη Δημοτική Αρχή και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας, την αξιοπρέπειά μας, την ποιότητα της ζωής μας, τον πολιτισμό μας, το περιβάλλον μας.

Οι δικαιολογίες και οι προφάσεις τελείωσαν, η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Θα πρέπει, επιτέλους, η Δημοτική Αρχή του Πύργου να εγκαταλείψει τους ερασιτεχνισμούς, τις πατέντες και τα πειράματα και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και όχι αυτό που επιβάλλεται από τις συνεργασίες με τους εργολάβους!

Η Δημοτική Αρχή όφειλε να έχει ήδη αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που θα βασιζόταν στην καθολική διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στη δημόσια και αποκεντρωμένη διαχείριση.

Καλούμε το Δήμαρχο Πύργου να ανταποκριθεί στο αυτονόητο και να ασκήσει την βασικότερη αρμοδιότητά του, τη νόμιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

Καλούμε τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς να προστατέψουν τους κατοίκους του Δήμου Πύργου οι οποίοι, λόγω λανθασμένων και πλημμελών ενεργειών της Δημοτικής Αρχής, ζουν σε καθεστώς υγειονομικής κρίσης, με άμεσα επικίνδυνες συνέπειες.

Καλούμε την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση να μην παρακολουθούν απλά την ανικανότητα της Δημοτικής αρχής να λύσει το πρόβλημα για το οποίο ή ίδια φέρει την ευθύνη, αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη μας και τα χωριά, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρει το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Ήταν όλοι εκεί

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ των άλλων, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όλων των δημοτικών σχολείων Πύργου, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίων του δήμου Πύργου, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων του δήμου Πύργου, ο σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Ηλείας, ο σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Πύργου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πύργου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, το σωματείο Καταστηματαρχών Κουρείων – Κομμωτηρίων Ηλείας, ο σύλλογος Υπαλλήλων στην Π.Ε. Ηλείας, ο σύλλογος Γυναικών Σκουροχωρίου, η ΕΛΜΕ Ηλείας, η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας, η Αερολέσχη Πύργου, ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Πύργου, το σωματείο Συντιαξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος, Δώρα Καλάκου και Χρήστος Γιάνναρος, καθώς επίσης και εκατοντάδες πολίτες και φορείς του τόπου.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, Πηνελόπη Γαλανοπούλου και ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Πύργου, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

«Οι πολίτες του δήμου Πύργου βρισκόμαστε σήμερα στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του τόπου μας. Η απέραντη σκουπιδούπολη βαραίνει την καθημερινότητά μας, απειλή την υγεία μας και το περιβάλλον μας, προσβάλλει τον πολιτισμό και την αξιοπρέπειά μας και είναι απόρροια μιας εγκληματικής αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων και των αιρετών τοπικών αρχόντων που μεθοδευμένα εξυπηρετώντας τις εντολές των μεγάλων συμφερόντων, παρέδωσαν την πόλη και τα χωριά στην εγκατάλειψη», είπε μεταξύ των άλλων η εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας, Πηνελόπη Γαλανοπούλου.

patrisnews.com