Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο thecaller o εκ των στενών συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σκιαγραφεί το περίγραμμα των θέσεων της ΝΔ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Λιβανός κάνει λόγο για «έγκλημα» σχετικά με την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία με αφορμή τον ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, επιμένει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδίστακτη ομάδα» τους κυβερνώντες και επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη για το «πραξικόπημα», όπως λέει ο ίδιος, «που προετοίμαζαν», μετά και τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ.

Συνέντευξη στον Κωστή Μοσχολιό

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί… πουθενά και με τίποτα στην πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και υποστηρίζει, πως «όσο το δυνατόν γρηγορότερα φύγει η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα!».

Εξάλλου, ο κ. Λιβανός εκφράζει τη βεβαιότητά του πως «η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν», για να περιγράψει στη συνέχεια από τη θέση του ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σε θέματα επιχειρηματικότητας τις προτάσεις του για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Τέλος, απαντά για το άνοιγμα και σε άλλους πολιτικούς χώρους που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, εκφράζοντας την άποψη ότι «η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ρεαλιστικά στους κεντροαριστερούς ή ακόμα και αριστερούς πολίτες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπήλιου Λιβανού:

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το δημοψήφισμα και την επιβολή των capital controls. Συμφωνείτε με την άποψη του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου ότι επρόκειτο για «συνειδητό έγκλημα»;

«Τα δεδομένα, ιδιαίτερα στην οικονομία δεν χωρούν διάψευση. Στον ένα χρόνο από την επιβολή των capital controls που προέκυψαν από τη “σκληρή διαπραγμάτευση” και το δημαγωγικό δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα, το οποίο να σημειώσουμε ότι κόστισε € 70 δισ., έκλεισαν περί τις 26.000 επιχειρήσεις, οι εξαγωγές μειώθηκαν -11,7%, οι επενδύσεις είναι στο -2,7%, η ήδη μειωμένη κατανάλωση λόγω της κρίσης πέφτει -4,3%, η χώρα είχε πτώση 6 θέσεων στην ανταγωνιστικότητα και το ΑΕΠ μειώθηκε -1,3%.

Και τα νούμερα αυτά βεβαίως, συνοδεύονται από την πλήρη διάψευση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και τις μειώσεις συντάξεων. Επομένως, νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός έγκλημα είναι ακριβής. Έγκλημα για το οποίο ο κ. Τσίπρας επαίρεται και θριαμβολογεί κιόλας, κάτι που για μένα είναι αδιανόητο».

Είδαμε ότι η ΝΔ ζητά μετ’ επιτάσεως Εξεταστική Επιτροπή, μετά και τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για τα σχέδια Βαρουφάκη, για όσα έλαβαν χώρα τους 7 μήνες μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους. Θεωρείτε ότι οι ευθύνες βαραίνουν και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα;

«Είναι πλέον σαφές, όσο και αδιανόητο, ότι η ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοίμαζε πραξικόπημα. Δημοσιεύονται διαρκώς δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και συμβούλων, από τον τέως Υπ. Οικ. Γ. Βαρουφάκη, με την περίφημη συνέντευξή του στον Α. Παπαχελά, τον Υπ. Άμ. Π. Καμμένο, για “διασφάλιση από τον στρατό της εσωτερικής ασφάλειας”, το βιβλίο του πολυδιαφημισμένου κ. Γκάλμπρεϊθ, τον οποίο σήμερα κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να γνωρίζει, καθώς και το πρόσφατο κοινό άρθρο των Γκάλμπρεϊθ – Βαρουφάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών, που περιγράφουν τα βήματα και επιβεβαιώνουν τη στρατηγική και τις επιλογές της συγκυβέρνησης προς την εκτροπή.

Τα στοιχεία αυτά επαρκούν για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει στη Βουλή εδώ και τέσσερις μήνες, αλλά η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αποφεύγουν με κάθε δυνατό τρόπο. Δυστυχώς για τη χώρα, είναι πλέον εμφανές ότι η κυνική και αδίστακτη ομάδα των κυβερνώντων προτίθεται να κάνει τα πάντα για να ανακόψει την εξεταστική επιτροπή και να συγκαλύψει τις ιστορικές ευθύνες του διδύμου Τσίπρα – Καμμένου».

Υπάρχει κάποιο σημείο της πρότασης του εκλογικού νόμου που προτείνει η κυβέρνηση στο οποίο συμφωνείτε;

«Κανένα απολύτως. Ο κ. Τσίπρας στο πρόσωπο του κ. Κουρουμπλή, διαχρονικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψε τον νέο Κουτσόγιωργα. Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, πόρρω απέχει από την απλή και άδολη αναλογική που ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπάνιζε ως τοτέμ του αριστερισμού όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης, που έχει πεισθεί ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα χάσει, είναι να περιορίσει τη δύναμη του πρώτου κόμματος, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, και να αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των δυνάμεων της λογικής.

Κατ’ επέκταση στοχεύει στην πρόκληση ακυβερνησίας και τον εξαναγκασμό της ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας σε επαναλαμβανόμενες εκλογές.Απώτερος στόχος του “αναλογικού σχεδιασμού” τους, είναι το γάντζωμα τους στην εξουσία μέσω μιας αναγκαστικής μετεκλογικής συνεργασίας 1ου και 2ου κόμματος, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Είστε δηλαδή της άποψης ότι η καθιέρωση απλής αναλογικής οδηγεί σε ακυβερνησία.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ένα νέο και σταθερό εκλογικό νόμο, που να είναι συνταγματικά ή έστω πολιτικά κατοχυρωμένος. Θα πρότεινα, λοιπόν, την ψήφιση ενός πλειοψηφικού συστήματος, με ισότιμες μονοεδρικές περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες θα υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος από κάθε κόμμα, ο οποίος θα επιλέγεται από τα τοπικά μέλη μέσα από δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες.

Στόχος αυτής της ρηξικέλευθης αλλαγής κατεύθυνσης είναι: Πρώτον, η πολιτική σταθερότητα και κυβερνησιμότητα. Δεύτερον, η απαλλαγή από τις κοινώς αποδεκτές παθογένειες του σταυρού προτίμησης, των δυσανάλογα μεγάλων για το ελληνικό εκλογικό σώμα περιφερειών και την επιρροή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Τρίτoν, η αποφυγή της πολιτικής ανευθυνότητας να οδηγηθούμε σε κομματικό κατακερματισμό».

Μετά από ενάμιση χρόνο, ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό;

«Τραγική κυβέρνηση, μοιραίος άνθρωπος. Όσο γρηγορότερα αποχωρήσουν, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα».

Πάντως το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης σε όσα λέτε είναι πως κατάφερε να πετύχει καλύτερη συμφωνία από αυτή που θα πετύχαινε η ΝΔ σε περίπτωση που παρέμενε στην εξουσία…

«Να θυμίσουμε λοιπόν, ότι τα μέτρα που συμφωνούσε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το Δεκέμβριο του 2014, μέσω του περίφημου “email Χαρδούβελη”, θα κόστιζαν στον ελληνικό λαό περίπου € 980 εκατ. και πως η τότε κυβέρνηση είχε ήδη πετύχει: α) να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, β) να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των φόρων, γ) να σταθεροποιήσει και να μειώσει έστω και λίγο την ανεργία, δ) να δρομολογήσει την έξοδο στις αγορές για πρώτη φορά από την εμπλοκή μας στα μνημόνια.

Αντιθέτως, λόγω της πρόδηλης ανικανότητας του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε μνημόνιο € 9 δισ. περικοπών, με μεγάλη πιθανότητα να φτάσουν τα € 12,5 δις αν ενεργοποιηθεί ο περίφημος “κόφτης”. Συγκριτικά με τις προαναφερθείσες επιτυχίες Σαμαρά, οι ανίκανοι λαϊκιστές κατάφεραν: α) την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, β) την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, γ) την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς το κράτος κατά € 5 δις, δ) τη διαφαινόμενη δραματική πτώση στον τουρισμό. Όντως … η “διαπραγμάτευση” του κ. Τσίπρα δεν έχει προηγούμενο…».

Γιατί λέτε “φύγετε” στην κυβέρνηση; Είστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε τις εκλογές όποτε και αν προκηρυχθούν αυτές; Είναι έτοιμη να κυβερνήσει η ΝΔ;

«Ναι, όποτε και αν γίνουν εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει. Δεν μπορώ να προβλέψω το χρόνο των εκλογών, αλλά σε κάθε περίπτωση η διενέργειά τους είναι χρήσιμη για την Ελλάδα, καθώς θα λήξει η θητεία της χειρότερης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας μας.

Θέλω να πιστεύω πως η νίκη αυτή θα επιτευχθεί με τη θετική ψήφο των πολιτών, που θα επιλέξουν με βάση το σύγχρονο, συγκεκριμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα και την κυβερνητική ομάδα που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πετύχει το “restart” της Ελλάδας».

Είστε δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, συμβουλεύοντάς τον για θέματα Επιχειρηματικότητας. Με ποιόν τρόπο θα ανθίσει η επιχειρηματικότητα και θα έρθουν επενδύσεις σε μια χώρα με τόσο υψηλή φορολογία;

«Η διαφορά κοσμοθεωρίας που μας χωρίζει με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς πιστεύουμε στην υγιή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ εκείνοι στην άκριτη διόγκωση του δημοσίου. Εμείς παλεύουμε για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιτρέψουν σταδιακή κερδοφορία, που με τη σειρά της θα ωθήσει σε ανάπτυξη και κατ’επέκταση σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της απασχόλησης. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων φέρνει έκτος από ελπίδα και αξιοπρέπεια στους πολίτες, αύξηση του τζίρου και τελικά αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Παράλληλα όμως με τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών και για να πετύχουμε το στόχο μας, πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να παραχθεί κοινωνικός πλούτος. Άρα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τη συνεργασία ιδιώτη – δημοσίου, να αυξήσουμε την ταχύτητα και να βελτιώσουμε την ποιότητα της δικαιοσύνης, να ολοκληρώσουμε το χωροταξικό σχεδιασμό (κτηματολόγιο, χρήσεις γης κλπ), να χρησιμοποιήσουμε ορθολογικά τον αναπτυξιακό νόμο και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να φτιάξουμε νέο πτωχευτικό κώδικα και ένα σύστημα πολλαπλών επιχειρηματικών ευκαιριών. Και βέβαια, να λύσουμε το γόρδιο δεσμό της απελευθέρωσης κεφαλαίων από τις ιδιωτικές τράπεζες.

Πιο σημαντικό όμως απ’ όλα, είναι να δημιουργήσουμε το νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο που να βασίζεται στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, τα επιτυχημένα παραδείγματα, την τεχνολογία, την ανταγωνιστικότητα. Να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: το ιδιαίτερα ικανό και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τη μοναδική γεωγραφική μας θέση, το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο και την παράδοση, τη δύναμη της πανίσχυρης και δημιουργικής ελληνικής ομογένειας».

Ποιες αλλαγές χρειάζονται για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα ιδιωτικού και δημοσίου τομέα; Για παράδειγμα οι πιστωτές ουκ ολίγες φορές έχουν προτείνει απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου ακολούθησε πιστά…

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ούτε ζητούν, ούτε συμφωνούν με την ιδέα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Το αντίθετο ακριβώς. Πιστεύουμε στη χρησιμότητα και την ενίσχυση των δημοσίων λειτουργών.

Για να ξανασηκωθεί όρθια η Ελλάδα χρειάζεται ένα λειτουργικό, παραγωγικό, δημιουργικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Θέλουμε να χτίσουμε μια λειτουργική δημόσια διοίκηση που να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κομμάτων και των πάσης φύσεως συμφερόντων.

Μια σύγχρονη χώρα χρειάζεται μια δημόσια μηχανή που να λειτουργεί πέρα και παράλληλα από την πολιτική, με σύγχρονες δομές και λειτουργίες, καθώς και αποτελεσματικούς οργανισμούς.
Για να υλοποιήσουμε τον αναγεννησιακό στόχο μια πρωτοπόρας ελληνικής δημόσιας διοίκησης χρειάζεται αξιοκρατία, ευσυνειδησία, κινητροδότηση, επιβράβευση, κινητικότητα, τεχνολογική και μη αναβάθμιση, αλλαγή εικόνας και γλώσσας επικοινωνίας προς τους πολίτες, αξιολόγηση και ανεξαρτησία».

Ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας ευθέως τη διαφωνία του για την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας;

«Το δικό μου ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα πράξουμε από τώρα και στο εξής. Η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να διαμορφώσει ένα σχέδιο εξόδου από το αδιέξοδο που μας οδηγεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και για να μην αφήσω το ερώτημα σας αναπάντητο, το 2009 όταν παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή στην κυβέρνηση Παπανδρέου η ανεργία ήταν κάτω από το 9%, το ΑΕΠ ήταν στα € 237 δισ. ευρώ και το χρέος της χώρας στο 126.7%. Μετά την πρώτη χρονιά του κ. Τσίπρα στην εξουσία, το ΑΕΠ βρέθηκε στα €176 δισ., η ανεργία είναι στο 23.6%, ενώ το χρέος είναι στο 176.9% παρά το κούρεμα και την προσπάθεια που προηγήθηκε από την ελληνική κοινωνία. Η σύγκριση, λοιπόν, είναι σαρωτική».

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει άνοιγμα του κόμματος και να προσεγγίσει και τον κεντρώο χώρο. Εσείς τι πιστεύετε;

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιούν ήδη ένα πολιτικό άνοιγμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της Ελλάδας και θέλουν να απαλλαγούν από το λαϊκισμό. Σε αυτούς που αντιλαμβάνονται την ανάγκη υλοποίησης νέων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία, στην οικονομία και στο πολιτικό μας σύστημα.
Εκλογικά, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μιλήσει με συναίσθημα και πάθος στους πολίτες που στήριξαν την παράταξή μας στην εκλογική μάχη του 2004. Ταυτόχρονα, πρέπει να απευθυνθεί ρεαλιστικά στους κεντροαριστερούς ή ακόμα και αριστερούς πολίτες που αγωνιούν να βρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική στο διασυρμό και την οπισθοδρόμηση που φέρνει ο λαϊκισμός του κ. Τσίπρα».http://thecaller.gr/