TSIPRASy3

 

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς.

Το τετ α τετ που, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο κ. Τσίπρας αφορούσε στο προσφυγικό με τον ίδιο να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.

Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον ίδιο να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Το μήνυμα Ομπάμα

Από την πλευρά του ο Μπ. Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το χρέος.

Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Αθήνας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας των δύο χωρών.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.

Μπαράζ επαφών

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με τους Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Αντόνιο Κόστα, με αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνεργασία των χωρών του Νότου και των προοδευτικών δυνάμεων κατά της λιτότητας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν για τα προβλήματα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τη συνέχιση της συνεργασίας με τη γειτονική χώρα στο προσφυγικό, ενώ μίλησαν και το Κυπριακό.Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είχε και μία σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τρυντώ.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνάντηση με Ομπάμα

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.

Τσίπρας: Να βοηθήσει το ΝΑΤΟ για να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

O Λευκός Οίκος

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με τον πρωθυπουργό «την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών της προκλήσεων, του προσφυγικού αλλά και την αμερικανική στήριξη για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεών της και ο κ. Ομπάμα ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος επιδοκίμασε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε την πιο μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος.http://www.real.gr/