Τα ειδικά μισθολόγια στα οποία εντάσσονται περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ενταχθούν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου από τις αρχές του 2016.

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3-5% λόγων αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα στόχος της πρότασης της κυβέρνησης που βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και η παράλληλη διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα οποία είναι: Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Η δομή των ειδικών μισθολογίων περιλαμβάνει χαμηλούς βασικούς μισθούς και μία σειρά ειδικών επιδομάτων, τα οποία έχουν περικοπεί σημαντικά από το 2010 μέχρι σήμερα.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό, προκειμένου να υπολογίζεται και στη σύνταξη που θα λάβει ο δημόσιος λειτουργός μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού του βίου.

Παράδειγμα

Ένας καθηγητής ΑΕΙ με βασικό μισθό 1.459 ευρώ λαμβάνει 390 ευρώ επίδομα διδακτικής προετοιμασίας, 273 ευρώ επίδομα δημιουργίας βιβλιοθήκης και 226 ευρώ επίδομα έρευνας.

Γενικό σύνολο αποδοχών 2.348 ευρώ. Με την ενσωμάτωση των επιδομάτων, σύμφωνα με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, θα λαμβάνει μεικτές βασικές αποδοχές 2.230 ευρώ και ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλλει στο ασφαλιστικό ταμείο.

Τα επιδόματα

Για τους ενστόλους
• Εξομάλυνση μισθολογικών διαφορών
• Ειδική απασχόληση που δίνεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
• Αυξημένης ευθύνης για τους βαθμοφόρους
• Έξοδα παράστασης
• Ευθύνης διοίκησης
• Αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας
• Ειδικών συνθηκών

Για τους δικαστικούς λειτουργούς
• Ταχύτερη διεκπεραίωση και την πάγια αποζημίωση

Για τους γιατρούς
• Επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης και την πάγια αποζημίωση

Για τους διπλωματικούς

• Κίνητρο απόδοσης, ξενίας παράστασης και πάγια αποζημίωση

Αντίβαρο με ειδικές ρυθμίσεις

Την δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το Δημόσιο επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Βερναδάκης, ως αντίβαρο στη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Η ιδέα για τη διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου στους υπαλλήλους των λογιστηρίων και των οικονομικών υπηρεσιών, όπου θα προβλέπεται ένα μπόνους κάθε χρόνο αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα, είχε συζητηθεί επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου ως αντίβαρο στην απαίτηση των συνδικαλιστών του υπουργείου Οικονομικών να διαμορφωθεί ειδικό μισθολόγιο στο συγκεκριμένο υπουργείο για να προστατευθούν οι επιπλέον αποδοχές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι ως προσωπική διαφορά.

Κατά το ήμισυ η επαναφορά συντάξεων στους ενστόλους

Με την «κουτσουρεμένη» κατά το ήμισυ δικαστική δικαίωσή τους θα προχωρήσει η διαδικασία της επαναφοράς των συνταξιούχων ενστόλων (στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λπ.) στις αποδοχές – συντάξεις του Ιουλίου 2012 και στην αντίστοιχη καταβολή των αναδρομικών τους.

Έθνος