094418

Το πακέτο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αφορά χρέος 62,5 δισεκατομμυρίων

Σε καθοριστική φάση εισέρχεται το ελληνικό ζήτημα, με την διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Τη Δευτέρα το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup θα κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρότρυνε να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου οι συζητήσεις να επικεντρωθούν στη συνέχεια στο χρέος.

Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας και σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Στόχος είναι στο κρίσιμο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης όσο και για το χρέος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενδεχομένως σε μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με το χρέος, όλοι συμφωνούν στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, εκεί που εστιάζονται οι διαφωνίες είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα.

Το πακέτο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα -που επεξεργάστηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας- έχει κλειδώσει. Συγκεκριμένα θα αφορά χρέος 62,5 δισεκατομμυρίων και θα προβλέπεται μετατροπή επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό και επιμήκυνση.

Η κυβέρνηση επιθυμεί κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονη ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και η χώρα θα μπορέσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές εντός του 2017. Ωστόσο το μήνυμα προς τους δανειστές είναι πως δεν θα πρόκειται να γίνουν δεκτά πρόσθετα μέτρα.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που μένουν ανοιχτά: τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό του 2018 (όπου η ελληνική πλευρά κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση).

newsbeast.gr