Διαδικαστικό χαρακτήρα δείχνει να παίρνει η διαπραγμάτευση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο για τoυς πλειστηριασμούς, έπειτα από και τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρουγια νέα συζήτηση, πιθανόν σε επίπεδο Eurogroup.

Τα δυο ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της τρόικας και των Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέδειξαν τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δυο πλευρών.

Σήμερα, ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε να ενστερνίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για μπαράζ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».

Το χάσμα Αθήνας και δανειστών

Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας που πρέπει να τεθούν προκειμένου να εφαρμοστεί ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη, το τελευταίο «προπύργιο« προστασίας της κατοικίας των νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό.

Από τη μια πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κάτω από την «ομπρέλα» του νέου πλαισίου να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών (σ.σ. το αρμόδιο υπουργείο δεν ήταν χθες σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς πόσοι θα διασώσουν την κατοικία τους με βάση την ελληνική πρόταση).

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να προστατευθούν μόνο οι ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, οι δανειστές προτείνουν να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά, δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ η αξία «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Mε βάση κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές (σ.σ. αξίζει να σημειώσουμε πως την Τετάρτη η ίδια πηγή υποστήριζε πως η ελληνική πρόταση καλύπτει το 88% των οφειλετών), ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Επί της ουσίας δηλαδή με την πρόταση των δανειστών, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τις κυβερνητικές πηγές, αν και εφόσον αυτή περάσει, θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό με βάση το «καλό» σενάριο 6 στα 10 σπίτια και με βάση το «κακό» σενάριο 8 στα 10.

Στέλεχος του υπουργείου που επικαλείται η ιστοσελίδα υποστήριξε πως η νέα ρύθμιση με βάση τον αναμορφωμένο νόμο Κατσέλη θα αφορά όσους θα υπαχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής.

Πάντως, πηγές από την αγορά υποστηρίζουν πως όσοι δανειολήπτες από αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση δεν έχουν ακόμα πάρει δικάσιμο της υπόθεσής τους κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός των κριτηρίων που προέβλεπε ο παλαιός νόμος, ενώ σε αυτήν την περίπτωση, οι υποθέσεις τους θα εξετασθούν με βάση τα νέα κριτήρια.

Σήμερα, εξάλλου, το σύνολο των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει περί τις 320.000, ενώ η συνολική τους αξία ξεπερνά το ποσό των 16 δισ. ευρώ.