Στο πλάνο οι ΧΥΤΑ του νομού | Σκουπίδια αμάζευτα ψάχνουν | Δραματική έκκληση των Δασκάλων του Πύργου

Τις τελευταίες ημέρες, όπως έχει καταγραφεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) ένα μεγάλο πρόβλημα του Καλλικρατικού Δήμου του Πύργου της Ηλείας χτυπάει με επιμονή και την πόρτα του δικού μας νομού, καθώς και των τεσσάρων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που υπάρχουν σε αυτόν. Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συχνές οχλήσεις του Δημάρχου του Πύργου κ. Γαβρίλη Λιάτση, ο οποίος απεγνωσμένα προσπαθεί να βρει ΧΥΤΑ για να δεχθεί καταρχάς τους έξι χιλιάδες (6.000) τόνους σκουπιδιών που είναι εγκαταλελειμμένοι σε κάθε ελεύθερο και δημόσιο χώρο του Δήμου και σχηματίζουν αποκρουστικά «βουνά», τεράστιες εστίες μόλυνσης δηλαδή, σε όλους τους δρόμους της πόλης.

Για το λόγο αυτό, όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΠΕΔ στην μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, αφού το πρόβλημα δεν είναι εύκολο να επιλυθεί.

Υπήρξε η φήμη στην αρχή της εβδομάδας, ότι κάποιοι τόνοι θα κατευθυνθούν προς τον ΧΥΤΑ της Παλαίρου, φήμη όμως, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύτηκε, αφού μετά από τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ της περιοχής κ. Κατσιμπίρη μας πληροφορηθήκαμε, ότι κανένα αίτημα δεν υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσφατα ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών των Εκπαιδευτικών Περιφερειών του Πύργου εξέδωσε μια ανοιχτοί επιστολή στην οποία αναδεικνύεται το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την υγεία της περιοχής.

Η επιστολή αυτή η οποία απευθύνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Παιδείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Δήμο Πύργου, στο ΦΟΔΣΑ της περιοχής, στην Εισαγγελία Πύργου και στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε) αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η επιστολή μας αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας μπροστά σε μία κατάσταση που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αναιρεί τον αληθινό ρόλο του εκπαιδευτικού και του μαθητή, αντίστοιχα, μέσα σε ένα κοινωνικό σχολείο, μιας και η εικόνα της κοινωνίας την οποία, καθημερινά, βιώνουν, με τα σκουπίδια αμάζευτα και τη δυσωδία να κυριαρχεί, δεν παραπέμπει σε ανθρώπινη κοινωνία. Αποτελεί τον τελευταίο ήχο ενός επίμονου συναγερμού, μπροστά στα επερχόμενα δεινά που θα επιφέρει η παρατεινόμενη μη αποκομιδή των απορριμμάτων. Οι εκπαιδευτικοί, σε απόγνωση. Οι μαθητές, σε απόγνωση. Οι γονείς, σε απόγνωση. Μια ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση, χωρίς άλλα αποθέματα αντοχής. Η δημόσια υγεία απειλείται περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά.

Γι’ αυτό λοιπόν, πριν να είναι αργά, σας ζητάμε να βοηθήσετε με κάθε πρόσφορο τρόπο, ούτως ώστε, ο Δήμος Πύργου, να προχωρήσει τάχιστα στην άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τους δημόσιους χώρους».

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Και η λύση αυτού του όγκου των σκουπιδιών δεν μπορεί να είναι η «εξαγωγή» τους, αφού ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει φιλόξενος ΧΥΤΑ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, το κόστος για τον Δήμο θα είναι υπερβολικά μεγάλο.

Η διαχείριση των απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια είναι σίγουρο ότι θα είναι το μεγάλο πρόβλημα των τοπικών μας κοινωνιών. Στο ΧΥΤΑ της Στράτου το ένα κύτταρο έχει ήδη γεμίσει και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής του. Το δεύτερο κύτταρο σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία πλήρωσης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και αυτό θα είναι γεμάτο. Αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο αλληλεγγύης.

Το μεγάλο ζήτημα είναι να οριστεί επιτέλους ο τρόπος που οι υπάρχοντες Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) θα μετατραπούν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί όπως πάμε σε λίγο παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο προαναφερόμενος Δήμος της  Ηλείας θα αντιμετωπίζουμε όλοι.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»