Στρατηγός Ντουντάρ: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε - 194 συνολικά οι νεκροι

Επιβεβαίωσε πως 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί

Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, που συγκλόνισε την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας, απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε πως 90 άνθρωποι -41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες- «έπεσαν ως μάρτυρες» στη διάρκεια των βιαιοτήτων.
Ο στρατηγός δήλωσε ακόμη πως πολλοί στρατιωτικοι διοικητές συνελήφθησαν όμηροι από πραξικοπηματίες στρατιώτες.

Στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, τόνισε ότι η Τουρκία έχει «κλείσει το κεφάλαιο» των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά.

Ωστόσο η τουρκική προεδρία κάλεσε από την πλευρά της μέσω του Twitter τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέα απόπειρα πραξικοπήματος.

«Το πραξικόπημα απέτυχε χάρη στην πλήρη αλλεγγύη που υπάρχει ανάμεσα στον ανώτατο διοικητή μας και πρόεδρο, τον πρωθυπουργό μας και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» δήλωσε ο στρατηγός Ντουντάρ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά επικεφαλής του επιτελείου τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Ο τελευταίος είχε κρατηθεί από τους αντάρτες όλη τη νύκτα, πριν απελευθερωθεί με στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοοιήθηκε εναντίον αεροπορικής βάσης σε προάστιο της Άγκυρας.

Ο στρατηγός Ντουντάρ επιβεβαίωσε εξάλλου πως 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αιματηρό πραξικόπημα, στη διάρκεια του οποίου οι αντάρτες έκαναν χρήση μαχητικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης.

Ο Ντουντάρ δήλωσε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν από τις τάξεις τους τα μέλη της «παράλληλης δομής».

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι χρησιμοποιούν την έκφραση «παράλληλη δομή» όταν αναφέρονται στους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.