Στρατούλης: Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε 300.000 άτομα

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων»

Στη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, λέγοντας ότι οι πόροι για τα ν/σ αυτά είναι ανεξάρτητοι από «όποια διαπραγμάτευση κάνουμε».

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια», δήλωσε.

Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το «ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Όπως ανέφερε, «ως υπουργός δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος». «Δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο υπουργός Οικονομικών».

Επίσης, αποκάλυψε κάποιες από τις ρυθμίσεις:

– Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και έχει κόστος περίπου 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».

– Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

– Σίτιση με κουπόνια για μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με φορείς, όπως οι δήμοι.

Παράλληλα, εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ανέφερε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.