Αποτέλεσμα εικόνας για Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία:

  • Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
  • Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
  • 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.
  • 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

Το αίτημα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό σήμερα, που οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν κάνει πιο ευάλωτες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Να μη μείνουμε αμέτοχοι σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος.  Ας μη δεχόμαστε και μην αναπαράγουμε σεξιστικά πρότυπα συμπεριφοράς. Όλοι μαζί να εργαστούμε για την εξάλειψη των στερεοτυπικών αντιλήψεων που αναπαράγουν τις έμφυλες ανισότητες και την έμφυλη βία, αναδεικνύοντας την πολυσήμαντη υπόσταση των γυναικών ως μέλη ισότιμα και ενεργά. Για μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Γιατί η αδικία, η αυταρχικότητα και ο φασισμός εντέλει ξεκινούν και από το σπίτι μας.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ