Τέλη κυκλοφορίας από 30 έως 200 ευρώ το «χαράτσι» - Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

Όλα δείχνουν πως τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 θα είναι… φουσκωμένα σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 30 έως και 200 ευρώ και θα αφορούν φορολογούμενους που έχουν υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, καθώς επίσης και βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα ηλικίας μέχρι 5 ετών με κινητήρες άνω των 1.800 κυβικών.

Εξετάζεται επίσης η επιβολή τελών κυκλοφορίας στο μισό των αντίστοιχων βενζινοκίνητων για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. μεσαίου κυβισμού, τα οποία είχαν μηδενικά τέλη λόγω εκπομπής χαμηλών ρύπων. Οι επιβαρύνσεις θα επιβληθούν μέσω των νέων ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης,η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει από φέτος τις απαλλαγές από τα τέλη κυκλοφορίας που ισχύουν για τα ηλεκτροκίνητα και τα υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς επίσης και για τα πετρελαιοκίνητα I.X. αυτοκίνητα που εκπέμπουν πολύ χαμηλούς ρύπους. Επιπλέον, προτίθεται να αυξήσει τα τέλη για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που είναι ακριβά, όπως για παράδειγμα τα καινούργια μεγάλου κυβισμού ή τα μεταχειρισμένα μεγάλου κυβισμού που εξακολουθούν να πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1) Επιβολή τελών κυκλοφορίας από 30 έως 50 ευρώ στα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από τα τέλη

2) Αυξήσεις τελών κυκλοφορίας από 50 έως 200 ευρώ για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με κινητήρες 1.800 κυβικών εκατοστών και άνω, είτε καινούργια είτε μεταχειρισμένα «ηλικίας» μέχρι 5 ετών, τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται σε σχετικά υψηλές τιμές. Παράλληλα, επιβολή του μισού τέλους (σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα) για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

3) Μειώσεις τελών κυκλοφορίας για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και χαμηλής αξίας, καινούργια ή μεταχειρισμένα, καθώς επίσης και για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού που είναι πολύ παλαιά και πωλούνται πλέον σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε τα νέα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 να αναρτηθούν μέσα στον Νοέμβριο στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSΝΕΤ.