Ότι θα ενημερώσει όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επταμερούς συνάντησης δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός χθες, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις γκρίνιες που εκδηλώθηκαν για τη σύνθεση της συνάντησης. Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων αντέδρασαν στη διάρκεια της Συνόδου, όπως ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, που υπέδειξε ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαπραγματεύονται για λογαριασμό της χώρας του.

Αυτό σημαίνει πάντως ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί και σήμερα προς συζήτηση στη συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε, κάτι που αποτελούσε ελληνική επιδίωξη. Ο Πρωθυπουργός έθεσε ήδη το θέμα την Πέμπτη, στην παρέμβαση του, όπου πήρε το λόγο για να καυτηριάσει τη στάση των κλιμακίων, χαρακτηρίζοντας αντιφατικό το να δέχεται το Ευρωκοινοβούλιο ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- αλλά όταν έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!

«Υπάρχει αντίθεση», τόνισε o κ. Τσίπρας, «ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε τη συνάντηση.

Παπαδημούλης: Ο πρωθυπουργός πέτυχε ένα ικανοποιητικό πακέτο

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της επταμερούς πάντως η συζήτηση γύρω από τα προβλήματα της Ελλάδας με τη ρευστότητα και τα τεχνικά κλιμάκια θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ. Είναι σαφές, ότι η ελληνική πλευρά καταβάλει προσπάθεια, να προετοιμαστεί καλά αυτή η συνάντηση και να λειανθούν εκ προοιμίου ζητήματα που θα μπορούσαν να την επιβαρύνουν.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς επισκέπτεται την Κυριακή τη Γερμανία, όπου θα έχει συνεργασία με το Γερμανό ομόλογό του Βάλτερ Στάινμαγιερ. Η κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη βδομάδα και σε δύο πρωτοβουλίες που προκάλεσαν ικανοποίηση στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, έγινε η συνάντηση των βασικών μετόχων του ΟΤΕ, δηλαδή της κυβέρνησης, που εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Σταθάκη και κορυφαίων στελεχών της Γερμανικής Deutsche Telecom που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, σε θερμό κλίμα και με ταύτιση απόψεων, σε ότι αφορά τη σημασία των τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη.

Χθες, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ίδρυση του ελληνογερμανικού Γραφείου Νεότητας, που είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ στην Αθήνα, το Μάρτη του 2014. Το ότι από τότε δεν προχώρησε ποτέ το θέμα αυτό, ενόχλησε τους Γερμανούς κάτι το οποίο είχαν καταστήσει σαφές στην Αθήνα.

real.gr