Ο αγώνας αντοχής –και όχι ταχύτητας όπως τελικώς εξελίχθηκε– ξεκίνησε για τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς στη Ν.Δ. Ο χαρακτήρας αλλά και το ύφος της προεκλογικής καμπάνιας ενός εκάστου εκ των υποψηφίων διαφορετικός, το ίδιο και τα όπλα…

Ευ. Μεϊμαράκης

Με την ομάδα που κατέβηκε στις εθνικές εκλογές αλλά και στελέχη – εθελοντές από όλη την επικράτεια, με τα οποία έχει φιλικές σχέσεις από την εποχή της ΟΝΝΕΔ, θα δώσει τη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Το «μάτι» και το «αυτί» του στην εκλογική διαδικασία είναι ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην ΚΕΦΕ, αλλά έχει γενικότερη εποπτεία στο εκλογικό επιτελείο από κοινού με τον κ. Σωτ. Κορομάτζο. Δίπλα του βρίσκονται σταθερά ο κ. Νικ. Καραχάλιος, ο κειμενογράφος των μανιφέστων του μεσαίου χώρου κ. Γιανν. Χατζής, ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Αθανασίου, ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρώην γενικός διευθυντής στο υπουργείο Αμυνας, Πελοπίδας Καλλίρης, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Πηνελόπη Γαβρά, και φυσικά οι δύο εξ απορρήτων γραμματείς του, Βούλα Χάτζου και Σοφία Βίκτωρ.

Κατά γενική εκτίμηση, ο κ. Μεϊμαράκης μπαίνει με ισχυρό πλεονέκτημα στη μάχη για την προσέγγιση βουλευτών και πρώην βουλευτών. Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της μάχης για τη διαδοχή, έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του αρκετοί ακραιφνείς «καραμανλικοί», όπως οι κ. Γ. Βλάχος, Χρ. Σταϊκούρας, Ευρ. Στυλιανίδης, κ.ά., όπως επίσης οι κ.κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Μάνος Κόνσολας, Κ. Τασούλας, Ανδρ. Λυκουρέτζος, Θαν. Δαβάκης, Κ. Κουκοδήμος, Απ. Βεσυρόπουλος, Κ. Τσιάρας, Κατ. Παπακώστα, κ.ά.

Απ. Τζιτζικώστας

Το «στρατηγείο» του κ. Απ. Τζιτζικώστα στη Νότια Ελλάδα μεταφέρθηκε και επισήμως από την Πέμπτη στα γραφεία του στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί συναντάται καθημερινά το στενό επιτελείο του, το οποίο αποτελούν, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας και στρατηγικής του κ. Γρηγ. Τσιμογιάννης και οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Καραγιάννης, Στ. Σταθόπουλος, Παν. Γεωργόπουλος (στενός πολιτικός φίλος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη), Αρης Μάτσικας, κ.ά.

Πέραν των δύο παραπάνω βουλευτών, πρόθεση στήριξης της υποψηφιότητάς του έχουν εκδηλώσει και οι κ. Σιμ. Κεδίκογλου, Απ. Βεζυρόπουλος και Κ. Σκρέκας, οι πρώην υπουργοί Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Κιλτίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, ο πρώην βουλευτής Γ. Σαμπαζιώτης, οι περιφερειάρχες Ηπείρου Γ. Καχριμάνης και Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, ενώ φέρεται να έχει καλή επικοινωνία και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό. Στους ένθερμους υποστηρικτές του περιλαμβάνονται ακόμη οι δήμαρχοι Λ. Κυριζόγλου (Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) και Δ. Τζιαχρήστας (Δομοκού), ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπ. Μάμαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θ. Πιτούλης, οι πρόεδροι νομαρχιακών, Ν. Στεφανής (Σάμου), Κ. Σύρρος (Αιτωλοακαρνανίας), Π. Παλπάνας (Ημαθίας), Ηλ. Τάπρας (Ηλείας), Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά (Ιωαννίνων), Ι. Μάκκας (Αχαΐας), κ.ά.

Κυρ. Μητσοτάκης

Η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού είναι ίσως η μόνη τόσο «καθαρή» από την άποψη της ιδεολογικής της κατεύθυνσης, αφού ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται σταθερά και με πάθος τις αρχές του φιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε όλες τις δημόσιες παρουσίες του εμφανίζεται σαν… έτοιμος από καιρό, με άποψη και συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των κρίσιμων ζητημάτων, συνόδευσε την υποψηφιότητά του με τις υπογραφές δύο ευρωβουλευτών, της κ. Μαρίας Σπυράκη και του κ. Γ. Κύρτσου, του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκη, έξι δημάρχων, δύο αντιπεριφερειαρχών, 9 προέδρων ΝΟΔΕ και αρκετών στελεχών που επί Κων. Μητσοτάκη διαδραμάτισαν ρόλο στη Ν.Δ. Οπως είναι αναμενόμενο, στον πυρήνα των συνεργατών του συγκαταλέγονται πολλά «μητσοτακικά» στελέχη με εκλογική εμπειρία, όπως ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και άλλοτε διευθυντής του γραφείου του κ. Κων. Μητσοτάκη, Διον. Χατζηδάκης, ενώ στην προσπάθεια διεύρυνσης της επιρροής του συμμετέχουν πρόσωπα όπως π.χ. ο κ. Β. Κορκίδης από την ΕΣΕΕ. «Εννοείται» επίσης –όπως η ίδια άλλωστε είπε– ότι την υποψηφιότητά του στηρίζει και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Αδ. Γεωργιάδης

Η αιρετική υποψηφιότητά του έχει προκαλέσει τη συμπάθεια πολλών συναδέλφων του, παρότι ουδείς εξ αυτών έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εκδηλώσει δημόσια πρόθεση στήριξής του. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν το βάζει κάτω. Ακόμη και την έλλειψη μηχανισμού επιχειρεί να τη μετατρέψει σε πλεονέκτημα, υιοθετώντας μία άκρως ακτιβιστική λογική. Πρόσφατα, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή κρατώντας ανά χείρας πλακάτ με το οποίο ζητούσε… εθελοντές, ενώ προσβλέπει ότι, αν μη τι άλλο, θα κατορθώσει να εμπνεύσει μεσαία στελέχη του κόμματος προκειμένου να συντρέξουν την προσπάθειά του. Επιβιβάστηκε σήμερα τα ξημερώματα σε ειδικά διαμορφωμένο πουλμανάκι –κατά τα αμερικανικά προεκλογικά πρότυπα– με σκοπό να γυρίσει, σε πρώτη φάση, τη Μακεδονία. Τον συνοδεύουν η σύζυγός του και λίγοι φίλοι του, και ο πρώτος σταθμός θα είναι η γενέτειρά του, το Αμύνταιο Φλώρινας. Εκεί θα τελέσει οικογενειακό μνημόσυνο και μετά θα αναχωρήσει για τις Σκουριές, και στη συνέχεια, την Τρίτη για το Αγιον Ορος.http://www.kathimerini.gr/