Στο έλεος της τρόικας βρίσκεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων για τη νέα χρονιά, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν «μπλόκο» στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, εξαρτώντας τον τελικό αριθμό τους από τους επαναπροσληφθέντες που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των διορισμών ώστε να ισοσκελιστεί με τις επανατοποθετήσεις των 1.850 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων. Έτσι, από τους 2.500 – 3.000 διορισμούς που η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να πραγματοποιήσει φέτος στην εκπαίδευση, θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε πολύ λιγότερους.

Την ίδια ώρα, άγνωστος είναι ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι πιστώσεις από το ΕΣΠΑ επαρκούν για την πρόσληψη περί των 12.000 αναπληρωτών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα διαθέσει επιπλέον κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό. Όσο για τα κενά στα σχολεία; Το υπουργείο Παιδείας τα υπολογίζει μεταξύ 15.000 – 20.000, ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τα «ανεβάζουν» στα 25.000.

«Κάνουμε αιματηρές προσπάθειες, ώστε όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να βρίσκονται στις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο. Αισιοδοξούμε ότι με προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κονδύλια κυρίως από το ΕΣΠΑ και ό,τι μπορούμε από τον τακτικό προϋπολογισμό, θα καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε με φανατισμό να εξασφαλίσουμε περί τους 2.500-3.000 διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών διότι τους έχουμε απόλυτη ανάγκη. Αυτή είναι η προσπάθεια και η φιλοδοξία μας», δηλώνει στην «ΗτΣ» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τα κενά δασκάλων και καθηγητών θα κυμανθούν μεταξύ 15.000 – 20.000, χωρίς ωστόσο να έχουν συνυπολογιστεί οι εκπαιδευτικοί που θα λείψουν από τις θέσεις τους με αναρρωτική ή άδεια κύησης. Περισσότερα -περί τα 25.000- υπολογίζουν, πάντως, τα κενά οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουράκης, μεγάλο μέρος των κενών θα καλυφθεί από αναπληρωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο έχει εξασφαλίσει πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ που επαρκούν για την πρόσληψη περί των 12.500 – 13.000 αναπληρωτών.

Όμως, «θολό» είναι το τοπίο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει να γίνουν περί τους 2.500 με 3.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών, αλλά η τρόικα ζητά από τον αριθμό αυτόν να αφαιρεθούν οι 1.850 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσελήφθησαν πρόσφατα με νόμο του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Από την αρχή, άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν καταγγείλει ως μονομερή ενέργεια την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ και στη συμφωνία των Βρυξελλών υπήρχε σαφής πρόβλεψη για ακύρωση των σχετικών νόμων ή εξεύρεση ισοδυνάμων.http://www.aftodioikisi.gr/