Περίπου 40 ημέρες για να εφαρμόσει το 60% του μνημονίου θα έχει από τη Δευτέρα η Αθήνα μετά το Eurogroup που θα επικυρώσει τα 50 προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας ώστε να προχωρήσει θετικά η 1η αξιολόγηση του προγράμματος.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές ξεκαθάρισαν διά στόματος των Ευρωπαίων τεχνοκρατών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για «εκπτώσεις» ούτε για καθυστερήσεις.

Συνεπώς η κυβέρνηση που ανέλαβε πριν από περίπου 10 ημέρες θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να εφαρμόσει το δεύτερο κύμα των μέτρων μέσα σε 10 ημέρες έως και τις 15 Οκτωβρίου και το τρίτο κύμα έως και τις 15 Νοεμβρίου περνώντας την πρώτη δύσκολη δοκιμασία.

Τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν πέντε πεδία

Τη φορολογία όπου θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στην αντιμετώπιση των οφειλετών της εφορίας.

Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει το ξήλωμα της ρύθμισης των 100 δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, τη μείωση του ακατάσχετου για μισθούς συντάξεις και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 ευρώ στα 1.000 και τη θεσμοθέτηση των κατασχέσεων εξπρές.

Στο ίδιο πεδίο βρίσκεται η σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας για τους αγρότες και η μείωση της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες.

Το πιο βασικό από όλα θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να διορθώσει τη διπλή ταχύτητα φορολόγησης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών να ενοποιήσει τη φορολογία των επιμέρους εισοδημάτων (ενοίκια κινητές αξίας ομόλογα) το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει εντός του μήνα.

Το δεύτερο πεδίο είναι θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υποδεικνύουν οι εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.

Το τρίτο πεδίο είναι το εργασιακό για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις ώστε να υπάρξουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η μόνη αλλαγή θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά οι δανειστές ζητούν επίμονα και ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Το τέταρτο πεδίο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων Οι δανειστές ζητούν να έχουν πριν από το τέλος Νοεμβρίου έτοιμες όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας ακόμη και πριν από το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά στα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πριν από το τέλος του μήνα

Το πέμπτο πεδίο είναι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου οι δανειστές περιμένουν να δουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει το υπουργείο περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

Θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο πακέτο το οποίο υποτίθεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό εργασιακά το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την εξέταση των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο θα κλειδώσει οριστικά τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Eurorgroup όπου θα παραστούν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr