Τα ελληνικά πανεπιστήμια ασφυκτιούν στη μέγγενη της υποχρηματοδότησης. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα κτίριά τους δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, φοιτητές στοιβάζονται σε αίθουσες διδασκαλίας και διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα, οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων καθυστερούν. Και το βασικότερο: κινδυνεύει η διδασκαλία μαθημάτων ελλείψει καθηγητών. «Το ουσιαστικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι στην Ελλάδα κινδυνεύει η αριστεία», τονίζει στην «Κ» ο Γιάννης Γκόλιας, πρύτανης στο ΕΜΠ, ένα από τα πλέον εμβληματικά ιδρύματα της Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Περικλής Μήτκας του ΑΠΘ και η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου του Παν. Πατρών, μιλώντας στην «Κ», δεν κρύβουν την αμηχανία τους για το πώς θα καταφέρουν τα ιδρύματά τους να ολοκληρώσουν το 2015… «Οι προϋπολογισμοί που καταθέσαμε είναι πλασματικοί. Τα κονδύλια δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του πανεπιστημίου για όλο το 2015», λέει η κ. Κυριαζοπούλου, αποτυπώνοντας την κατάσταση και σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πανεπιστήμιο Πατρών
«Πληρώνει» εφέτος το σχέδιο «Αθηνά»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών «πληρώνει» τα ελαττώματα της «Αθηνάς». Μέσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει και το «βάρος» των τμημάτων του Αγρινίου. Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» που προέβλεπε καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ και υλοποιήθηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με το Παν. Πατρών συγχωνεύθηκε το Παν. Δυτικής Ελλάδας, το οποίο αποτελείτο από τρία τμήματα στο Αγρίνιο. Ωστόσο, αντί να υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων, όπως ήταν ο στόχος της συγχώνευσης και ευρύτερα του «Αθηνά», τα λειτουργικά έξοδα των τμημάτων του Αγρινίου πέρασαν απλώς στον προϋπολογισμό του Παν. Πατρών, αφού τα τρία τμήματα έμειναν ως είχαν στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρύτανής του Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, τα λειτουργικά έξοδα και τα κονδύλια φοιτητικής μέριμνας για τα τρία τμήματα του Αγρινίου ανέρχονται σε 700.000 ευρώ ετησίως, με μεγάλο μέρος τους να προορίζεται για πληρωμή ενοικίων εγκαταστάσεων.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του Παν. Πατρών από 14.400.000 ευρώ το 2010 συρρικνώθηκε στα 6.100.000 ευρώ το 2015 και οι δημόσιες επενδύσεις από 7.500.000 ευρώ σε 1.200.000 ευρώ αντιστοίχως. Ομως, οι φοιτητές αυξήθηκαν και οι καθηγητές μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών το 2010-11 ήταν 23.000 και το τρέχον έτος έχει αυξηθεί στους 31.300, ενώ ο λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ εκτινάχθηκε από 36,8 το 2011 σε 48,8 φέτος.

«Οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διδαχθούν μαθήματα σημαντικών ειδικοτήτων σε τμήματα όπως το Βιολογικό, το Οικονομικό, η Φαρμακευτική, το Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό, την ίδια στιγμή που για campus 2.500 στρεμμάτων με 100 κτίρια υπάρχουν μόνο 10 φύλακες. Παράλληλα, τα κτίρια έχουν πια «γεράσει» εμφανώς, καθώς ελλείψει χρημάτων δεν συντηρούνται επαρκώς», λέει η κ. Κυριαζοπούλου και επισημαίνει: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το πανεπιστήμιο όρθιο. Ως πότε;».

kathimerini.gr