Ώρα μηδέν για τις πελάδες…

Στο σημείο μηδέν έφθασε το θέμα της κατεδάφισης των πελάδων που θα ξεκινήσει από το νησί Τουρλίδας, με τις πρώτες δώδεκα που σε λίγες ημέρες θα αποτελούν παρελθόν.

Μετά από πολυετείς διαδικασίες για την αποφυγή των κατεδαφίσεων υπάρχουν πλέον 12 αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες. Οι πελαδούχοι έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να βρουν και πάλι τρόπους για να αποφύγουν το γκρέμισμα. Η τελευταία τους προσπάθεια βασίστηκε σε μια απόφαση της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η οποία απαγόρευε κατεδαφίσεις κτιρίων που έφεραν καρκινογόνα υλικά, όπως αμίαντο, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επειδή οι περισσότερες πελάδες έχουν αυτό το υλικό, οι πελαδούχοι απευθύνθηκαν στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου, θέτοντας υπόψη της αυτό το έγγραφο, με την ελπίδα να καταφέρουν να αποτρέψουν την κατεδάφιση. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, αφού δεν υπάρχει κάποιος σχετικός νόμος, στον οποίο να μπορεί κανείς να βασιστεί για να απαγορεύσει το γκρέμισμα. Οι πελαδούχοι έχουν ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, ώστε να τον ενημερώσουν για την κατάσταση και τις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τη διάσωση των πελάδων και φυσικά να ζητήσουν την βοήθειά του.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει γνωμοδότηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που στάλθηκε στις 15-12-1988 στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εκείνο το διάστημα βρισκόταν στη διαδικασία εκπόνησης πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή Τουρλίδα και Νησί Μεσολογγίου, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό, ώστε, αφενός να μην προχωρήσει η αυθαίρετη δόμηση και αφετέρου να διασωθούν τα υπάρχοντα κτίσματα.

aixmi-news.gr